Recept dana: Posni bešamel sos

Sada možete da spremate neka od omiljenih jela i kad postite

09.06.2023. 15:53
  • Podeli:
Bešamel sos shutterstock (2)-64832c8404af9.webp Foto: Shutterstock

Jeda od najpopiularnijih i najvoljenojih sosova jeste čuveni bešamel sos, koji ide u lazanje, makarone, koji se odlično slaže uz meso.

Zato sada možete da spremate neka od omiljenih jela i kad postite jer postoji receptura i za posni bešamel sos..

Iako se ne zna se da li je bešamel sos nastao u Italiji ili Francukoj, postoje podaci da se tokom renesanse u Toskani služio beli sos koji su nazivali i "lepljivi" zbog svoje guste teksture, piše stvarukusa.rs.

U francuskim kuvarima se pojavio 1533. kada su ga prvi put napravili lični kuvari Katarine de Mediči, supruge Henrija II.

Odakle god da je poreklo ovog čuvenog sosa niko ne može da mu ospori ukus, a odlično se slaže uz mnoga jela, od testenine do mesa.

Kako bi sos imao manje grudvica obavezno u smesu od brašna i margarina dodajte toplo posno iliti biljno mleko.

Sastojci: 

  • 800 ml posnog mleka (sojino, bademovo, pirinčano)
  • 70 g margarina
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/3 kašičice bibera
  • 1/3 kašičice muskatnog oraha

Priprema: 

Sipajte mleko u posudu, pa kuvajte i pre nego što krene da vri stavite sa strane.

U drugoj šerpi istopite margarin, pa dodajte brašno i pržite dva minuta, sve vreme mešajte.

Zatim sipajte toplo mleko i začine, pa kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()