Oduševiće sve vaše ukućane i mirisom i ukusom
Meksička kuhinja popularna je širom sveta, a vole je i Srbi.
Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem retki mogu odoljeti jesu i popularne enčlade.
A iza tog izraza kriju se zapečene punjene kukuruzne tortilje.
Varijanti za punjenje zaista je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enčilade su posebne zato što se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje vrlo sočna.
U varijanti s piletinom i sirom sigurno ćete uživati.
Prvo počnite da pripremate sos, slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrejte bijon u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrejte ulje. Dodajte brašno i mešajte dva minuta. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, beli luzk i origano pa mešajte još minut. Zatim pomalo dolevajte zagrijani bujon uz stalno mešanje kako biste razradili grudvice. Pootom ulijlte pasirani paradajz, posolite i pustite sos da krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po ukusu.
Očistite i naseckajte luk na sitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i proceđeni kukuruz, pa sve zajedno dinstajte desetak minuta, dok piletina ne bude kuvana.
Pripremite malo dublji pleh za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašiku-dve pripremljenog sosa, piletine i malo narendanog sira, pa smotajte tortilju i položite je u pleh. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak sosa prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite ostatkom rendanog sira, a po želji ga možete i dodatno narendati. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.