Recept iz 80-ih za najbolje ludo testo: Od njega se prave najmekša peciva

Ako planirate da pravite slatka peciva od testa, slobodno zamenite so šećerom

28.01.2024. 10:35
  • Podeli:
Testo (1)-643026e9138ef.webp Foto: Pixabay

Ludo testo koje možete koristiti i za slane i za slatke poslastice, a ostaje sveže čak nedelju dana…

Neke kuvarice savetuju da testo nakon vađenja iz frižidera ostane na sobnoj temperaturi desetak minuta. Prethodno nauljite ruke jer je testo lepljivo. Tokom razvijanja testa radnu površinu pospite brašnom.

Ako planirate da pravite slatka peciva od testa, slobodno zamenite so šećerom.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 500 g oštrog brašna
  • 4 dcl mleka
  • 1 kvasac
  • 1 jogurt
  • 2 jaja
  • 1 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2-3 kašičice soli
Foto: Pixabay

Priprema:

U mlako mleko dodati izmrvljeni kvasac, pa ostaviti da se aktivira. Na radnu površinu stavite malo brašna pomešanog sa praškom za pecivo, pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umesite testo. Po potrebi dodajte još brašna ili mleka da testo ostane mekano.

Čistu plastičnu kesu iznutra dobro nauljite, pa u nju stavite testo, istisnite višak vazduha, zavežite i stavite u frižider.

Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()