Recept za najbolji hleb, jedite ga bez griže savesti: Čak i kada ste na dijeti odličan je izbor

Da bi ovaj hleb ostao svež, umotajte ga u papirnu kesicu ili ubruse

21.08.2025. 13:25
  • Podeli:
hleb pixabay (2)-68a703c768dd5.webp Foto: Pixabay

Hleb jednostavno nije zdrav, to već i vrapci znaju, ali postoje ljudi koji bez njega ne mogu ni da zamisle obrok. U tom slučaju postoji zdravo rešenje.

Sa zdravstvene perspektive, nema dobrog razloga da jedete hleb – osim ako ne pratite recept kardiologa Stivena Gundrija, piše Metropolitan .

Prema kardiologu iz Nebraske, postoji samo jedna vrsta hleba koju zaista možete jesti bez osećanja krivice. I nimalo nas ne čudi što ovaj hleb uopšte ne sadrži žitarice.

Gundri ga u svojoj knjizi "The Plant Paradox" naziva "skoro hlebom" jer ne sadrži soju, kvasac ili gluten.

Od čega je najzdraviji hleb?

Belanca, bademovo brašno, kokosovo ulje, kokosovo brašno, brašno od slatkog krompira, brašno od lešnika, bademov puter i još nekoliko stvari.

Po njegovom receptu, jedan komad ima 90 kalorija, a naravno, Gundri je pokrenuo proizvodnju, tako da u knjizi ne otkriva ceo recept.

Ali pošto je rekao da je inspiraciju za hleb dobio iz paleo dijete, koja obiluje receptima hleba sa sličnim sastojcima, i vi možete napraviti svoju verziju zdravog "skoro hleba". 

Potrebno je:

  • dve šolje bademovog brašna
  • trećina šolje i kašika mlevenog lana
  • kašičica celog zrna lanenog semena
  • pola kašičice soli
  • kašičica sode bikarbone
  • pola šolje supe
  • šest manjih kašika putera (čajne kašike)
  • četiri jaja
  • kašičica jabukovog sirćeta
  • pola šolje grčkog jogurta

 

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u prahu i lan u velikoj posudi. Rastopite puter u šerpi i ostavite da se ohladi pet minuta. Otopljeni puter pomešajte s jajima, sirćetom i jogurtom.

Pomoću gumene lopatice nežno mešajte mokre i suve sastojke dok ne dobijete testo. Pazite da ne mešate previše jer će smesa postati previše gusta i masna.

Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Po želji pospite s još malo lana. Pecite na 175 stepeni oko 25 minuta. Koristite čačkalicu da proverite kada je gotovo. Hleb ostavite da se ohladi u rerni, pa isecite na tanke kriške i poslužite.

Da bi ovaj hleb ostao svež, umotajte ga u papirnu kesicu ili ubruse i stavite u hermetički zatvorenu kesu.

Jedina mana ovog hleba jeste što svi sastojci i nisu baš jeftini, ali napravite ga tako da vam traje nekoliko dana.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()