Idealni za doručak
Iz dobro poznate bakine kuhinje vam predstavljam dva divna recepta za penasta domaća peciva.
Dva recepta od jednog testa. Pogledajte kako možete imati divne penaste krofnice i sjajno pecivo, pletenice kao iz pekare.
U vanglu sipati mlako mleko i izmrviti kvasac, dodati jednu kašičicu šećera. Staviti i nekoliko kašika brašna i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte jaja, ostatak brašna, ulje i dobro obraditie testo da bude glatko.
Pokriti da odmori 30 minuta. Podeliti na pola pa oblikovati lopte i opet ostavite pokriveno 10 minuta. Prvu loptu razviti za prst debljine u pravougaonik i seći šire trake. Seći na kraće trake pa stavljati jednu preko druge i štapićem pritisnuti po sredini, a krajeve spojiti.
Ostaviti da odmore 10 minuta i pržiti u dubokom ulju. Posuti sa prah šećerom.
Drugo testo takođe razviti kao prvo, ali seći na duže trake stavljati tri trake jednu na drugu pritisnuti štapićem i preseći nožem po dužini i isplesti pletenicu. Ređati u pleh pa kad malo porastu premazati žunacetom, posuti susamom i krupnom solju.
Peći na 200 stepeni C 30 minuta da porumene. Mogu se služiti kao sendviči, odlični deci za doručak.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.