Recept za ručak iz bakine kuhinje: Vreme je za posni pasulj sa spanaćem i fenomenalnu salatu koja će vas okrepiti

Priprema je jednostavna, a rezultat fantastičan

Autor: Web UNA TV
10.03.2025. 07:58
  • Podeli:
bakina kuhinja-67ce9811cd40f.webp Foto: Bakina kuhinja

Predstavljamo vam recept za hranljivi posni pasulj koji će vas okrepiti, pravo iz kuvara baka Jelene Petrović. Ovo kuvano jelo bogato je povrćem, ukusno je i zdravo, savršeno za dane posta, ali i za one koji vole da pojedu nešto i bez mesa. 

Priprema je jednostavna, a rezultat je fantastičan! Kombinacija pasulja, povrća i začina stvara savršen balans ukusa. Uz pasulj preporučujemo i salatu od praziluka sa paradajzom.

Potrebno je:

  • 400 g pasulja tetovca
  • 1 glavica crnog luka
  • nekoliko čena belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 veći krompir
  • 100 g spanaća
  • lovorov list
  • malo bibera u zrnu
  • 1/2 kašičice kima
  • malo suvog začina 
  • so
  • biber mleveni
  • aleva paprika
  • 1 kašičica brašna
  • tucana ljuta paprika
  • 1 zelena sveža paprika
  • ulje
  • peršunov list po želji
  • 1 kašičica brašna

 

Priprema:

Pasulj očistiti dobro, oprati ga, pa preliti sa malo vode i kuvati 5-6 min. Prosuti prvu vodu, isprati pasulj i naliti drugu vodu preko njega. Dodati naseckan crni luk i šargarepu na kolutove, krompir sečen na sitne kockice, lovorov list, biber u zrnu, sve to staviti u šerpu. Nakon par minuta dodati malo kima, ko voli, zatim svežu papriku iseckanu, alevu papriku i sve to zajedno kuvati dok skoro pa ne bude gotov pasulj, otprilike 30 minuta.  

Pred sam kraj kuvanja dodati spanać, zajedno kuvati par minuta. 

U tiganj sa strane sipati malo ulja i dodati jednu kašičicu brašna i malo belog luka iseckanog na sitno. Kratko to propržiti, pa u smesu dodati mlevenu papriku, promešati i sipati zapršku u pasulj.  

Ostaviti da vri dva minuta, a onda dodati suvi začin i peršunov list. Promešati i ostaviti na toploj ringli do služenja. 

Salata:

Iseckati sitno praziluk, beli deo, pa ga posoliti i rukom dobro izgnječiti dok ne pusti sok. Sipati u njega mleveni paradajiz i sve to izmešati. Dodati i malo ulja u salatu i još jednom promešati da se svi sastojci sjedine.

Foto: Bakina kuhinja
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()