Recept za savršenu francusku pitu: Probajte zanosni kiš sa šampinjonima i slaninom

Iako priprema nije komplikovana, potrebno je pridržavati se pravila

03.09.2025. 21:47
  • Podeli:
kiš loren sa šampinjonima i slaninom - profimedia-0014113702-68b89b3299e98.webp Foto: Profimedia

Kiš je poznata francuska pita čiji recept spaja prhko testo s najrazličitijim nadevima od povrća, ribe, mesa i sira. Omiljene kombinacije sastojaka za kiš spajaju slaninu, luk, sir i muskatni oraščić, zatim spanać i feta sir, pa dimljeni losos i praziluk i provereni spoj paradajza, bosiljka i mocarele. Špargle, kozji sir i sitno seckani vlašac takođe su sjajan trio, baš kao i pečurke sa slaninom.

Iako priprema nije komplikovana, potrebno je pridržavati se pravila, poput onog da se topli nadev ne stavlja na testo kako ne bi suviše omekšalo. Zato, ako koristite kuvane sastojke - poput dinstanih pečuraka ili spanaća, potrebno je pričekati da se ohlade. Takođe, ostavite kiš da odstoji 10-15 minuta posle pečenja kako bi se nadev učvrstio i lakše sekao.

Sastojci

Testo:

  • 100 g mekog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 jaje

Nadev:

  • 200 g šampinjona
  • 200 g slanine
  • 3 jajeta
  • 200 ml pavlake
  • 200 ml pavlake za šlag (bez šećera)
  • 150 g sira (gauda)
  • prstohvat muskatnog oraščića

Priprema

Brašno, so i maslac mrvite pod prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu, pa dodajte jaje i umesite testo. Zatim ga razvaljajte tako da bude malo veće od kalupa.

Namastite kalup, pa u njega stavite testo i utisnite ga, te odvojte višak testa kuhinjskim makazama. Ostavite u frižideru jedan sat, pa ga izbockajte viljuškom.

Izvadite testo iz frižidera, preko njega stavite alu-foliju, pa na vrh dodajte suvi pasulj da se ne digne tokom pečenja. 

Pecite na 180 °C oko 10 minuta, pa još oko pet minuta dok ne počne da dobija boju. Ako primetite pukotine u testu, možete ih zakrpati viškom testa koje ste odvojili makazama.

Slaninu isecite na šnite i popržite je u tiganju, pa dodajte šampinjone isečene na listiće. Dinstajte 10 minuta, te ostavite da se ohladi.

Umutite jaja, pa ih izmešajte s obe vrste pavlake, polovinom rendanog sira, dinstanim pečurkama i slaninicom. Posolite i dodajte prstohvat mlevenog muskatnog oraščića.

Ulijte nadev u kalup za testo, pa pospite preostalim rendanim sirom i pažljivo stavite u rernu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()