Recept za sremačku štrudlu sa makom: Mekana kao pena

Rapsodija ukusa će vas oboriti s nogu

21.04.2024. 17:13
  • Podeli:
Bakina kuhinja, štrudla sa makom 33-662529d241ca1.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo tradicionalni recept za štrudlu sa makom.

Potrebno je:

Za testo:

  • 200 ml mleka
  • 2 jaja + 1 žumance
  • korica limuna
  • 70 gr maslaca
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 550 gr brašna
Foto: Bakina kuhinja

Za fil:

  • 200 gr ml. maka
  • 150 ml mleka
  • šećer po želji
  • 1 kašika plazme po želji

Priprema:

Kvasac izmrvite u malo vode, dodati šečer kašičicu i izmešati. Ostaviti da zapeni. U vanglu sipati mleko, jaja, koricu limuna, rastopljen maslac i brašno, pa odozgo so.

Zamesiti glato testo i pokriti 30 minuta da naraste. Istresti na sto, podeliti na dva dela, pa oblikovati lopte i njih odmoriti pet minuta. U mleven mak dodati po želji šećer, može i malo plazme, pa sipati mleko i dobro zagrejati na ringli da se sjedini. 

Foto: Bakina kuhinja

Razviti što tanje, premazati sa plovinom maka i uviti u rolnicu. Staviti u pleh obložen papirom. Tako i drugu. Pokriti da naraste 15 minuta i uključiti rernu na 200 pa smanjiti na 180 stepeni. 

Štrudlu premazati žumancetom, sa kašikom mleka i peći 50 minuta. Potpuno ohladiti pa seći. Baka kaže da je bolja sutradan, seče se kao kačkavalj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()