Ovakva piletina će da vam se lepi za prste…
Foto: ProfimediaOvo jelo je prava simfonija ukusa - slatkoća suvih šljiva, pikantnost senfa i nežna karamel nota meda stapaju se u savršenu glazuru. Pile se peče dok ne dobije zlatnu koricu, a sokovi se pretvaraju u gusti, aromatični preliv.
Recept je jednostavan, ali efekatan, i ne traži egzotične sastojke. Najlepše od svega - miris koji se širi iz rerne stvara atmosferu doma i praznika.
Pile operite, posolite i pobiberite spolja i iznutra. Suve šljive stavite u mlaku vodu da omekšaju 10 minuta, pa ih procedite.
U unutrašnjost pileta stavite šljive i nekoliko kolutova šargarepe.
Pomešajte sve sastojke za glazuru i premažite pile sa svih strana.
Povrće za prilog (luk, krompir, šargarepu) isecite na krupnije komade, začinite i rasporedite oko pileta u plehu. Prelijte sve sa malo maslinovog ulja i dodajte 100 ml vode ili bujona.
Pokrijte folijom i pecite na 190°C oko 60 minuta.
Skinite foliju, premažite pile još jednom glazurom i pecite još 20–30 minuta da se lepo zapeče.
Pošto će vam ostati limuna jer koristite samo jednu kašiku za glazuru, deo limuna možete da isečete na kolutove i poslužite uz krompir, šargarepu i luk koje ste rasporedili oko pileta.
Uz ovo jelo savršeno ide salata od rukole i jabuke, ili domaći kiseli kupus (kad mu je vreme). Ako ostane soka u plehu, procedite ga i poslužite kao preliv - to je tečni zlato ovog recepta.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







