Samo za prave hedoniste i gurmane: Recept za posni riblji paprikaš

Tradicionalno jelo što 100 jezika govori

28.04.2024. 15:25
  • Podeli:
rblji paprikas-662e4d9b1fe33.webp Foto: Pixabay

U središtu bogate kulinarske tradicije, riblji paprikaš predstavlja jedno od najukusnijih jela koje povezuje ljubitelje dobrog zalogaja širom sveta. Ovaj specifičan i sočan riblji specijalitet nosi u sebi mirisne note svežeg ulova i karakteristične arome paprike, stvarajući savršenu kombinaciju za nepce i dušu.

Priprema ribljeg paprikaša zahteva pažljiv odabir svežih sastojaka. Najčešće se koristi bela riba poput soma, smuđa ili šarana, a svežina ribe je ključna za postizanje najboljeg ukusa.

Sam proces pripreme ribljeg paprikaša je pravi ritual. Prvo, komadi ribe se pažljivo pripremaju, a zatim se proprže u vešto izabranoj mešavini crnog luk i paprike. Ova kombinacija aromatičnih sastojaka stvara osnovu za bogat i intenzivan ukus. Dodatak paradajza doprinosi kompleksnosti jela, pružajući mu sočnost i boju.

U nekim regionima, riblji paprikaš se tradicionalno sprema u posebnim posudama, poput kotlića ili zemljanih lonaca, na otvorenoj vatri. Ovaj način pripreme ne samo da doprinosi jedinstvenom ukusu jela, već i stvara nezaboravan doživljaj zajedničkog okupljanja i uživanja u hrani.

Služiti uz široke rezance, palentu li krompir.

Sastojci:

  • 1 kg očišćene ribe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 1 dl belog vina
  • 3-4 paradajza (ili pelat iz konzerve)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 lista lovora
  • so, biber

Priprema:

Crni luk što sitnije iseckajte pa ga izdinstajte na vrelom ulju.

Paradajz poparite vrelom vodom, oljuštite i sitno iseckajte, te ga dodajte u luk.

Ubacite i sitno iseckanu ljutu papričicu, lovorov list, paradajz pire i vino. Sve zajedno kuvajte oko pola sata.

Tečnosti treba da bude toliko da prekrije namirnice. Gustina ribljeg paprikaša je stvar ukusa. Ako volite ređi paprikaš, dodajte više vode (1 l) a za gušći, dovoljno je da se riba skuva samo u paradajzu, vinu i luku.

Na kraju dodajte ribu isečenu na komade. Dodajte ostale začine i kuvajte još 20 minuta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()