Da biste postigli hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost, trebalo bi da izbegavate ovih pet grešaka
Vreme je ručka, pa je trenutak za lekcije o kuvanju, a današnja tema je meso – preciznije pohovanje mesa.
Savršeni poh ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli taj efekat trebalo bi da izbegavate sledeće greške.
Većim komadima mesa potrebno je više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebalo bi da izbegavate simultano pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istom tiganju, kao i vađenje u isto vreme. U suprotnom ćete jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati nedovoljno pečen. Umesto toga bilo bi da meso jednake debljine pečete u isto vreme.
Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, ali treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite tučkom za meso ili se poslužite nekim drugim predmetom. Na taj način ćete biti sigurni da će se meso dobro ispeći.
Ako hladan i vlažan komad mesa stavimo u zagrejan tiganj, izazvaćemo prskanje ulja na sve strane i umanjiti mogućnost da ispržimo hrskave odreske. Meso bi trebalo da izvadimo ih frižidera pola sata pre paniranja i da ga obavezno prosušimo papirom pre stavljanja u jaje, brašno i prezlu. Na taj način sprečićete odvajanje paniranog omotača od mesa kad ga stavite u vreo tiganj.
Da bi odrezak imao ukusan i hrskav omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite temeljni i prekrijte jajima, brašnom i prezlom svaki deo površine odreska. Nemojte se ustručavati i prstima utisnite prezlu što jače po površinu mesa.
Ukoliko utrljate samo malo soli u meso pre paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u prezle možete da dodate i nešto sitno naseckanog začinskog bilja, te tako odrescima podariti dodatnu dozu ukusa.
Ne zaboravite da pečeno meso stavite na papirni ubrus kako bi on upio višak masnoće.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.