Kada počnete menjati više od jednog sastojka u jednom kolaču, verovatno ćete dobiti neočekivane i neugodne rezultate
Ko od nas nije preterano gledao The Great British Bake Off i pomislio: "Ja bih to mogao, lako!" samo da biste sebe našli kako sedite na podu svoje kuhinje pet sati kasnije, plačete i držite crni disk koji bi trebalo da bude kolač dok vaš detektor dima trešti u pozadini?
Dobro, možda i nije toliko dramatično, ali svatko ko krene s pečenjem kad-tad nekako zezne stvar. Evo sedam najčešćih načina kako da izbegnete da pogrešite.
Kratko i jasno - morate naučiti da hodate pre nego što možete da trčite pa počnite s nečim jednostavnim.
Pročitajte recept do kraja kako biste znali koliko će ceo proces stvarno trajati (kolačima sa sirom biće potrebni sati da se ohlade, na primer), i da li imate sve potrebne sastojke ili morate prvo u prodavnicu. Takođe je korisno da stavite sastojke na mesto gde ih možete lako dohvatiti i mentalno "proveriti" ceo recept pre nego počnete da ga spremate.
Guranje posude pune testa u prehladnu rernu uništilo je mnoge rođendanske zabave pa se pobrinite da bude na pravoj temperaturi u pravo vreme. Ako imate modernu rernu s termometrom, upotrebite je. Ako nemate, uložite u in-over termometar.
Mešanje nečega poput hladnog mleka ili jaja s omekšanim ili otopljenim maslacem odmah će ohladiti zasićenu masnoću u tvrde komade. Tako će pahuljasto, glatko testo izgledati zgrušano i čak možete se naći sa otopljenim komadićima maslaca u konačnom proizvodu.
Mešanje suvih sastojaka ravnomerno raspršuje sredstva za dizanje, šećer i druge arome po brašnu. Mešanje tečnih sastojaka pre nego što ih pomešate sa suvim znači da morate manje mešati mokre i suve sastojke, čime se sprečava preterano mešanje koje kolačima daje tešku, lepljivu teksturu. Neka stvari budu lagane i vazdušaste mešanjem suvog sa suvim, mokrog s mokrim, a zatim oboje zajedno.
Pokušaj mazanja glazure na topli kolač je početnička pogreška. Znamo da ga želite pojesti što je pre moguće, ali glazura će se otopiti.
Kada zamenjujete sastojke u pečenju, morate to uraditi kako treba. U krajnjem slučaju, možete koristiti sodu bikarbonu umesto praška za pecivo, ali odnos sode i praška je 1/2 prema 2, a to nije isto. Možete zameniti sok od leblebija ako vam ponestane jaja (ili ste vegan), ali kada počnete menjati više od jednog sastojka u jednom kolaču, verovatno ćete dobiti neočekivane rezultate neugodne vrste.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.