Sedam smrtnih grehova kod pravljenja kolača

Kada počnete menjati više od jednog sastojka u jednom kolaču, verovatno ćete dobiti neočekivane i neugodne rezultate

26.11.2022. 16:08
  • Podeli:
kolač_nar_instagram 1-1667463648638.webp Foto: Instagram

Ko od nas nije preterano gledao The Great British Bake Off i pomislio: "Ja bih to mogao, lako!" samo da biste sebe našli kako sedite na podu svoje kuhinje pet sati kasnije, plačete i držite crni disk koji bi trebalo da bude kolač dok vaš detektor dima trešti u pozadini?

Dobro, možda i nije toliko dramatično, ali svatko ko krene s pečenjem kad-tad nekako zezne stvar. Evo sedam najčešćih načina kako da izbegnete da pogrešite.

Počinjete s nečim preambicioznim

Kratko i jasno - morate naučiti da hodate pre nego što možete da trčite pa počnite s nečim jednostavnim.

Ne čitate recept pre nego što se bacite na posao

Pročitajte recept do kraja kako biste znali koliko će ceo proces stvarno trajati (kolačima sa sirom biće potrebni sati da se ohlade, na primer), i da li imate sve potrebne sastojke ili morate prvo u prodavnicu. Takođe je korisno da stavite sastojke na mesto gde ih možete lako dohvatiti i mentalno "proveriti" ceo recept pre nego počnete da ga spremate.

Ne zagrejavate rernu dovoljno

Guranje posude pune testa u prehladnu rernu uništilo je mnoge rođendanske zabave pa se pobrinite da bude na pravoj temperaturi u pravo vreme. Ako imate modernu rernu s termometrom, upotrebite je. Ako nemate, uložite u in-over termometar.

Ne koristite sastojke na sobnoj temperaturi

Mešanje nečega poput hladnog mleka ili jaja s omekšanim ili otopljenim maslacem odmah će ohladiti zasićenu masnoću u tvrde komade. Tako će pahuljasto, glatko testo izgledati zgrušano i čak možete se naći sa otopljenim komadićima maslaca u konačnom proizvodu.

Ne mešajte suve sastojke pre mokrih

Mešanje suvih sastojaka ravnomerno raspršuje sredstva za dizanje, šećer i druge arome po brašnu. Mešanje tečnih sastojaka pre nego što ih pomešate sa suvim znači da morate manje mešati mokre i suve sastojke, čime se sprečava preterano mešanje koje kolačima daje tešku, lepljivu teksturu. Neka stvari budu lagane i vazdušaste mešanjem suvog sa suvim, mokrog s mokrim, a zatim oboje zajedno.

Stavljate glazuru na vruću tortu

Pokušaj mazanja glazure na topli kolač je početnička pogreška. Znamo da ga želite pojesti što je pre moguće, ali glazura će se otopiti.

Previše zamena

Kada zamenjujete sastojke u pečenju, morate to uraditi kako treba. U krajnjem slučaju, možete koristiti sodu bikarbonu umesto praška za pecivo, ali odnos sode i praška je 1/2 prema 2, a to nije isto. Možete zameniti sok od leblebija ako vam ponestane jaja (ili ste vegan), ali kada počnete menjati više od jednog sastojka u jednom kolaču, verovatno ćete dobiti neočekivane rezultate neugodne vrste.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()