Slano pecivo sa susamom i pavlakom: Mekanije nego iz pekare

Uživaćete u svakom zalogaju

21.09.2023. 10:23
  • Podeli:
bakina kuhinja pecivo 1-650bfbb954954.webp Foto: bakina kuhinja

Danas vam iz bakina kuhinje donosimo slano pecivo sa pavlakom i susamom, mekanije nego iz bilo koje pekare.

Potrebno je:

  • 300 ml mleka
  • 20 gr kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 200 gr kisele pavlake
  • 3 kašike ulja
  • 800-900 gr brašna
  • 200 gr susama
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U malo mleka  izdrobiti kvasac, dodati šećer i izmešati. Ostaviti pet minuta da kvasac nadođe. Sipati ga u vanglu pa dodati ostatak mlakog mleka, brašno, ulje, so i zamesiti glatko mekše testo. Mesiti da se ne lepi za prste.

Pokriti da naraste, a zatim istresti na sto koje ste malo pobrašnjavili. 

Podeliti četiri loptice po 100 gr i osam kuglica po 80 gr obraditi ih rukom pa pokriti. 

Foto: Bakina kuhinja

Veće loptice valjati na stolu dužine 50 cm, zatim napraviti mali krug tako da vam visi veća dužina koju će te okomotati oko kruga formirajući đevrek.

Poprskati vodom i uvaljati u susam. Manje loptice takođe izvaljate u kraći valjak jedan takođe poprskati vodom i uvaljati u susam. Drugi isti razvući u valjak pa isplesti  pletenicu sa onim što je uvaljan u susam. Poređati u podmazan pleh. Kad malo odmori žumancetom premazati  pletenice onaj deo što nema susama.

Ako ostane testa umesiti mali hleb kao što sam ja uradila u filmu. Peći na 220 stepeni oko 30-40 minuta. Uživajte u sjajnom ukusu!

Pripremu detaljnije pogledajte u videu koji sledi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()