Španski pasulj – jedno od omiljenih jela Srba, u Španiji se sprema na malo drugačiji način

Od srpskog pasulja se razlikuje po tri neuobičajena sastojka

09.03.2023. 19:37
  • Podeli:
Pasulj (1)-6401e73766c51.webp Foto: Pixabay

Španci u svojoj kuhinji dosta koriste pasulj, namirnicu koju i Srbi obožavaju. Ali, od našeg recepta ih razlikuju 3 sastojka, kao što su kuvana jaja, hleb kao i bujon. 

Ako niste znali, bujon se dodaje umesto vode, jer daje intezivniji ukus, a umesto da hleb služite sa strane, prepecite ga i izblendirajte, pa dodajte u jelo. Božanstvenog je ukusa i još boljeg mirisa, a ovako pripremljen pasulj će postati vaše novo omiljeno jelo.


Sastojci 

  • 45 ml maslinovog ulja 
  • 2 kriške bageta
  • 4 čena belog luka
  • 1 crni luk
  • 1 zelena paprika
  • 1 šargarepa
  • 1 veliki krompir
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 400 ml paradajz sosa 
  • 450 g belog pasulja iz konzerve 
  • 450 g tamnog pasulja iz konzerve 
  • 850 ml bujona od povrća 
  • 4 jajeta
  • 2 lovorova lista
  • šaka svežeg peršuna

 

Priprema

U šerpu sipajte maslinovo ulje, pa dodajte i propržite izlomljen baget, i cele čenove belog luka. Zatim izvadite, i  u istu šerpu sipajte seckani luk, šargarepu i papriku. 

Kada povrće omekša, dodajte seckani krompir, pa pospite slatkom paprikom. Nakon toga sipajte paradajz sos, pa posolite i pobiberite. Sipajte pasulj koji ste prethodno oprali i procedili, pa dodajte bujon (kocku za supu od povrća pomešajte sa 850 ml vruće vode). 

Dodajte lovorov list i dobro promešajte, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Smanjite temperaturu i poklopite, pa kuvajte još nekih 20 minuta.

Prepečeni hleb, beli luk i seckani peršun izblendirajte, pa dodajte u pasulj. Promešajte, pa dodajte jaja na oko, pazite samo da se ne razliju.

Pokrijte i kuvajte još 4 minuta dok jaja ne budu gotova.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()