Srbi je obožavaju: Recept za originalnu grčku salatu

Prepuna svežih ukusa i živih boja, grčka salata odoleva prolaznosti vremena i predstavlja vanvremenski recept, koji je vekovima aktuelan, a to će i ostati

05.07.2024. 08:25
  • Podeli:
grčka salata-6687915e14a87.webp Foto: Pixabay

Grčka salata je simbol grčke kuhinje. Od užurbanih pijaca u Atini do mirnih ostrva Egejskog mora – ova salata jede se širom Grčke, ali i celog Mediterana.

Prepuna svežih ukusa i živih boja, grčka salata odoleva prolaznosti vremena i predstavlja vanvremenski recept, koji je vekovima aktuelan, a to će i ostati.

Originalnu grčku salatu, Grci zovu Horiatiki ili Xoriatiki – što u bukvalnom prevodu znači: seoska salata.

Tradicionalna grčka salata Xoriatiki je pravi primer toga kako grčka kuhinja uspeva u tome da naizgled obične namirnice pretvori u jela i salate čiji je ukus kompleksan i fenomenalan.

Ova salata se služi od ranog proleća do jeseni, kada su sastojci sveži, a preporučuje se da se koriste što kvalitetnije namirnice, kako bi bogatstvo ukusa zaista došlo do izražaja. Dakle, za početak originalnog recepta: nabavite što svežiji i zreliji paradajz, sir i masline punog ukusa.

Ekstradevičansko maslinovo ulje će dodatno intenzivirati slasnost salate, a potrudite se i da začini budu što svežiji.

Sastojci:

  • 1 veći paradajz ili nekoliko manjih;
  • 1 krastavac;
  • 1 zelena babura;
  • 1 crveni luk;
  • Kalamata masline ili zelene masline (šaka);
  • sir.

Za dresing:

  • Kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja;
  • Malo soli (sir je dovoljno slan, pazite da ne stavite previše);
  • Kašičica origana.

Priprema:

Naseckajte paradajz na kriške, luk na kolutove, papriku i krastavac na kockice (krastavac ne morate da ljuštite, originalna grčka salata se pravi od celog krastavca). Pomešajte sastojke u činiji.

Isecite veći komad sira – ne treba da ga gnječite niti da ga sečete na male kocke. Ovaj blok sira stavite preko salate.

Začinite prvo sa maslinovim uljem, onda i origanom, tako da obuhvatite celu salatu, a da origano padne i preko sira.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()