Srbi obožavaju prženice, ali malo ko zna tajnu iskusnih domaćica da ispadnu savršene

Pripremite ih na ovaj način i biće ukusnije

25.10.2024. 08:14
  • Podeli:
prženice hleb prženje kuhinja pixabay-671b3bf502261.webp Foto: Pixabay

Prženice su omiljeni doručak mnogih, ali mnogo veštine je potrebno da ispadnu savršeno – da su hrskave po ivicama, a u sredini mekane i vazdušaste, da ne budu previše masne, ali ni suve, niti da budu prepečene ili nedovoljno pečene…

I to je samo stvar pažljive pripreme, strpljenja i trikova iskusnih majstora, koje vam sada donosimo. Dakle, ako su vam prženice gnjecave, zagorele ili "žive", evo gde grešite i kako to da popravite.

Previše tanko sečete hleb

Ako su kriške pretanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja "teška". Kriške treba da budu debljine oko centimetar i po.

Koristite svež hleb

Uvek je bolje koristiti hleb koji je ostavljen bar jedan dan.

Pržite ih na puteru

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je mnogo bolje koristiti biljno ulje.

Nemojte koristiti mleko

Iako to kod nas nije uobičajena praksa, pržena hrana je ipak mnogo ukusnija kada se u mešavinu jaja doda mleko, i to punomasno!

Koristite previše jaja

Gruba formula za pripremu mešavine od jaja je da na dve kriške hleba koristite četvrtinu šolje mleka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće od običnih prženica „remek-delo”, a ako volite slatku verziju dodajte cimet, vanilu ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora biti vrelo kako prženice ne bi upile previše masti. Pecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()