Šta sa viškom jaja: Deset ideja, od salata do musake

Prvo odvojte polupana od celih jaja. Čuvajte ih u frižideru nekoliko dana i prvo iskoristite njih.

20.04.2023. 15:22
  • Podeli:
Šarena jaja 4-642d6e3f37f62.webp Foto: Youtube Printscreen / Кулинарус

Šarena, farbana jaja su važan ritual Vaskršnjih praznika, ali se uvek pripremi mnogo više nego što može da se pojede. Nutricionisti, pritom, preporučuju da se ne pojede više od dva do tri komada u toku dana. 

Ovih nekoliko saveta će vam pomoći kako da iskoristite preostala jaja.

Kuvana jaja su odličan dodatak salatama od svežeg povrća. Isecite na kriške ili krugove i dodajte na kraju.

Obarite karfiol ili brokoli i isecte jaja na kriške. Pomešajte pavlaku sa začinima, prelijte i zapecite u rerni.

Napravite musaku od krompira sa kuvanim jajima. Isecite krompir na kolutove, malo probarite, složite u sud za pečenje u koji ste stavili malo ulja, složite krompir, jaja, krompir, pa jaja i prelijte začinjenom pavlakom. Na kraju možete dodati rendani sir.

Napravite namaz od izgnječenog mekog sira i narendanih jaja. Dobro promešajte i začinite po ukusu.

Salata od testenine, jaja i seckane šunke se jednostavno se pravi, a odlična je večera. Skuvajte testeninu, dodajte seckana jaja, šunku i malo kiselih krastavčića. Sjedinite sa pavlakom u koju ste dodali malo majoneza i senfa.

Za salata od kuvanih jaja i mladog luka iseckajte luk na santimetar dužine, jaja na osmine, začinite sa malo majoneza i senfa.

Napravite krompir salatu i dodajte kriške kuvanih jaja. Začinite po ukusu.

Za jaja sa puterom i začinskim travama prvo izrendajte jaja. Potom sitno iseckajte peršun, mirođiju, bosiljak i ostale začinske biljke po ukusu. Dodajte sitno iseckan čen belog luka, posolite i pobiberte. Otopljen puter na sobnoj temperaturi dobro izmešajte sa smesom. Ovaj namaz može duže da stoji, a možete ga i urolati u pvc foliju i čuvati u zamrzivaču. Odličan je kao namaz, dodatak mesu ili povrću.

Napravite đuveč od povrća i pirinča i umesto mesa dodajte jaja.

Kuvana i izrendana jaja možete da dodajte čorbama, varivima, pireu od krompra, šargarepe ili od nekog drugog povrća. Odlično idu uz rižoto sa pečurkama.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()