Stari nezaboravni recept: Jabuke u šlafroku

Specijalitet od pohovanih jabuka imaju ovaj neobičan naziv iz sledećeg razloga – šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu (na preklop), koju su nekada domaćice rado nosile.

27.09.2022. 20:39
  • Podeli:
jabuke u šlafroku pixabay-1664300308672.webp Foto: Pixabay

S obzirom na to da se jabuke “oblače” u gušću smesu za palačinke, tako što se u nju umoče kolutovi jabuka i prže u dubokoj masnoći. Služe se tople ili hladne, posute šećerom u prahu i cimetom.

Sastojci:

2-3 jabuke, najbolje nakisele
2 jajeta
8 kašika brašna
malo soli
malo mleka ili mineralne vode
kašičica šećera
mast ili ulje za prženje
šećer u prahu
cimet

Priprema:

Od navedenih sastojaka napraviti testo, ali malo gušće nego za palačinke.

Jabuke oljuštiti, izdubiti sredinu i seći na kolutove debljine 0,5 do 1 cm. Mogu se poprskati sokom od limuna, da ne potamne.

Viljuškom umakati kolutove jabuka u testo i spuštati u vrelu masnoću, pa pržiti po par minuta sa obe strane. Testo treba da bude dovoljno gusto da ne spada sa jabuka.

Vaditi jabuke na salvetu da se ocedi višak masnoće, pa posuti šećerom u prahu zamirisanom vanilom i po želji, cimetom, savetuje Opanak.rs.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()