Starinska štrudla sa makom: Recept iz kuhinje naših baka

Ovakvu je najviše volimo

09.01.2024. 11:24
  • Podeli:
doručak, štrudla sa makom, mak, kafa, hrana, pixabay-659d18ffdefc8.webp Foto: pixabay

Donosimo vam recept za preukusnu štrudlu sa makom. Osvaja na prvi zalogaj, a nije komplikovana priprema.

Za testo:

  • 350 gr brašna
  • 1,7 dcl mleka
  • pola dcl ulja
  • 1 čajna kašika kvasca
  • 1 čajna kašika šećera
  • 1 kašičica soli
     

Za nadev:

  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g šećera
  • 1,5- 2 dcl mleka
  • vanilin šećer
  • žumance za premazivanje
     

Priprema:

U jednu posudu stavite kvasac, šećer i dcl toplog mleka, i pustite da nadođe. Prosejte brašno pa mu dodajte nadošli kvasac, so, ostalo mleko i ulje. Zatim zamesite testo i pustite da udvostruči zapreminu. Zagrejte mleko na vatri i otopite u njemu šećer, pa tome dodajte mleveni mak. 

Dodajte i rum. Razvaljajte testo da bude tanko, pa namažite fil i umotajte u oblik štrudle. Pustite da odmori oko 15 minuta pa premažite umućenim žumancem. Prebacite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Posle nekih 20 minuta pečenja, smanjite temperaturu. Pospite gotovu štrudlu šećerom u prahu. Prijatno!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()