Štrudla sa makom i pekmezom: Po proverenom bakinom receptu je najukusnija

Svi je obožavamo

14.11.2024. 08:47
  • Podeli:
štrudla sa makom, bakina kuhinja 33-6735a91404e35.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo recept za štrudlu sa makom.

Potrebno je:

  • 400 gr brašna
  • 20 gr kvasca
  • 180 ml mleka
  • 70 gr putera
  • 2 jaja
  • korica limuna
  • 1 kašika šečera

Prvi nadev:

  • 200 gr ml maka gotovog samlevenog
  • 100 ml mleka
  • malo cimeta

Drugi nadev: 

  • 3 pune kašike pekmeza od šljiva
  • malo cimeta

Priprema:

U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadođe dodati jaja, ulje, koricu limuna i brašno. Izmešati rukama ili mikserom da bude glatko testo.

Ostaviti 30 minuta da odmara. Mak preliti vrelim mlekom i dodati cimet.

Testo istresti na sto pa podeliti na dva dela. Jedna izravnati za pola cm u pravougaonik, pa premazati makom ne do kraja ivica i uviti u rolat.

Pleh obloziti pek papirom. Drugu isto razviti i premazati pekmezom i uviti. Staviti štrudle u pleh i pokriti da odmore 15 minuta pa premazati žumancetom sa kašikom mleka.

Peći na 200 stepeni C 45 min ili sa ventilatorom na 180 stepeni. Pokriti krpom i seći ohlađenu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()