Cela kuća miriše na detinjstvo i ljubav
Foto: PixabayŠtrudla sa makom nekad je bila gotovo obavezna na slavskim i porodičnim trpezama – miriše na detinjstvo, strpljenje i ljubav. Miris testa koje se diže, mleka kojim se kuva mak i motanja tankih kora uvek je najavljivao veselje i okupljanje oko stola.
U posebnim prilikama, pravila se sa naročitim poštovanjem - svaka korica premazana puterom, fil sa dodatkom limunove korice da izmami osmeh.
Danas, kada tražimo način da obnovimo tradiciju i povežemo generacije, štrudla sa makom vraća duh starih vremena u kuhinje. Ovaj stari recept iz Srema nije samo kolač, on je priča, ljubav i sećanje pretočeno u ukus.
Za testo:

Za fil od maka:
Za premaz i posipanje:
Priprema kvasca i testa: U malo toplog mleka rastvorite kvasac sa šećerom i brašnom i ostavite da nadođe. U vanglu prosejte brašno, dodajte so i šećer, pa ubacite jaje i žumanca, rastopljeni puter (ili mast) i pripremljeni nadošli kvasac. Dolivajte mleko po potrebi i zamesite mekano testo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da naraste 30–60 minuta.
Mak: U šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja, pa dodajte mleveni mak, šećer i vanilu. Kuvajte kratko, mešajući dok se sastojci povežu. Sklonite s vatre i umešajte puter i rendanu koricu limuna. Kada se fil ohladi, dodajte prezle, da fil bude gust i sočan.

Formiranje štrudli: Nadošlo testo podelite na 2–3 dela i razvucite tanke kore. Premažite svaku koru puterom, rasporedite fil od maka, pa pažljivo urolajte u rolat. Stavljajte u pleh obložen papirom i ostavite da odstoje kratko pre pečenja, kako bi se malo odmorio fil i testo.
Pečenje i ukrašavanje: Premažite štrudle umućenim jajetom ili žumancetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30–40 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Kada se prohlade, pospite šećerom u prahu ili premažite tankom glazurom, pa isecite na parčiće.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







