Štrudla sa orasima po starinskom receptu bačkih domaćica: Mekana, uvijena i prepuna fila

Lako se pravi a teško zaboravlja

29.10.2025. 13:40
  • Podeli:
štrudla sa makom, mak, štrudla, desert, pixabay-68f2323062c40.webp Foto: Pixabay

Da li znate kako je štrudla dobila ime? Zvuči nemački, tako je, a na tom jeziku "strudel" znači "vrtlog". Ovaj jednostavan kolač, nekadašnji specijalitet habsburškog dvora, tako i izgleda kada se iseče na komade, za šta je "krivo" uvijeno testo.

Mnogima je omiljena čuvena makovnjača, ali nije lako odoleti ni drugim verzijama kao što je, na primer, štrudla s orasima.

Kažu da već sam pogled na ovu starinsku poslasticu može da aktivira hormon sreće, a da ne govorimo o mirisu tek ispečenog kolača, koji mami poput opijuma. S razlogom smo pomenuli ovu supstancu koja se dobija od maka, jer je uvreženo mišljenje da je upravo domaća štrudla s makom omiljena verzija delicije koja je u naše krajeve, pre svega u Vojvodinu, stigla zahvaljujući tradicionalnoj austrijskoj kuhinji.

Štrudla je i danas prisutna na trpezama širom severne pokrajine, a u Bačkoj važi za krunu nedeljnog ručka. Iako su joj moderni tokovi i globalna popularnost doneli bezbroj inovacija, uspešno se prilagođava svim ukusima, često koristeći lokalne sastojke koji reflektuju gastronomsku kulturu regiona. Ipak, u našim krajevima najčešće se priprema s makom i orasima, mada su popularne i varijante sa pekmezom i višnjama.

Ovom prilikom na našem repertoaru je štrudla s orasima. Zlata vredan recept za ukusnu poslasticu koja se lako pravi, a teško zaboravlja!

Sastojci:

Za kiselo testo:

  • 1 kg brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 2 šoljice ulja

Za fil:

 

  • 300 g šećera
  • 300 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g mlevenih oraha

Priprema:

U pola litra mleka sipajte kvasac, kašičicu šećera, kašičicu brašna, so, jaje, dve šoljice ulja, pa sve zakuvajte. Zamesite testo i ostavite ga sat i po vremena da nadođe.

Za fil prokuvajte šećer u mleku, dodajte kesicu vanilin šećera i mlevene orahe. Testo razvucite, premažite prohlađenim filom i uvijte.

Odozgo premažite umućenim jajetom, ostavite da odstoji još malo i pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()