Tajna ruske salate: Ovo je originalni recept iz 1860, a ima veze sa revolucijom

Svima je asocijacija na praznike

30.12.2023. 11:00
  • Podeli:
ruska salata shutterstock_1797201526-653a4a93e3e2a.webp Foto: Shutterstock

Ruska salata je jedan od najpopularnijih dodataka na trpezi u domaćinskim kućama tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Gotovo da nema domaćinstva koje ovu salatu ne priprema, a zanimljivo je da svi imaju različite načine na koji je pripremaju.

Ipak, gotovo niko to ne sprema "kako treba" ili barem kako piše u originalnom receptu. Čak ima i pogrešno ime, ne samo kod nas, nego i svuda u svetu. Ruska salata se u Rusiji zove Olivije salata, po kuvaru belgijskog porekla Lusijenu Olivijeu.

Olivije je kao šef kuhinje Ermitaža, jednog od najpoznatijih moskovskih restorana, prvi je servirao „rusku salatu“ negde oko 1860. godine. Zamislio ju je kao predjelo u kojem je „pomešao“ nekoliko specijaliteta karakterističnih za francusku kuhinju sa specijalnim prelivom. Neobična salata postala je zaštitni znak restorana, a njen originalni recept se čuvao u tajnosti.

Olivijeu je zaista i uspelo da tajnu svoje savršene salate odnese u grob, mada se zna da je ona sadržala kavijar, meso jastoga, najfiniju zelenu salatu, kapar, račiće, dimljenu pačetinu, iako je moguće da se recept menjao zavisno od sezona. Ipak, ono što je bilo ključno jeste izuzetno kvalitetan majonez kojem je Olivije dodavao sopstvenu začinsku mešavinu.

Foto: Pixabay

Legenda kaže da je jedan od Olivijeovih pomoćnika, Ivan Ivanov, uspeo da ukrade recept za taj jedinstven dresing i otišao da radi kao šef kuhinje restorana Moskva. Služio je salatu koja je bila vrlo slična Olivijeovoj, ali gosti su primećivali da joj ipak „nedostaje ono nešto“.

Kasnije je prodao recept drugim kuvarima, što je svakako doprinelo popularizaciji, a jedan od prvih objavljenih recepata za Olivijeovu salatu iz 1894. godine glasi:

  • pola lještarke
  • 2 krompira
  • 1 manji krastavac
  • 3-4 lista zelene salate
  • 3 veća škampa
  • 1/4 šolje aspika u kockicama
  • 1 kafena kašika kapara
  • 3-5 maslina
  • 1 1/2 supena kašika majoneza

Ovo se zaista dosta se razlikuje od ruske salate koju mi znamo i volimo. Pa, čak i Rusi danas Olivije salatu prave po mnogo drugačijem receptu. Razlog treba tražiti u istorijskim događajima.

„Ermitaž-Olivije“ i specijalitet kuće nadživeli su svog glavnog šefa (Lusijen Olivije je preminuo 1883. u 45. godini), ali nisu uspeli da prežive Oktobarsku revoluciju 1917. godine. Olivije salata je bila zaboravljena sve do kraja Drugog svetskog rata, da bi je krajem pedestih godina ruski emigranti vratili nazad u Rusiju – u dosta izmenjenom sastavu. Razumljivo, mnogi nisu mogli da priušte salatu od kavijara, jastoga… I tako je ruska salata od luksuzne prešla na sovjetsku varijantu u kojoj smo je sreli i mi u bivšoj Jugoslaviji.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()