Topla čokolada sa slatkom pavlakom idealna za hladne dane

U Italiji je topla čokolada gusta, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama uobičajeno da je ona retka.

25.11.2023. 07:15
  • Podeli:
topla čokolada pixabay-6560b25d474a2.webp Foto: Pixabay

Topla čokolada ili piće bogova, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet - kakao prah i čokolada cenjeni su vekovima unazad, te im se pripisuju i afrodizijačka svojstva, a prema legendi Asteka topla čokolada smatrana je pićem bogova u raju.

Naime, iako se topla čokolada uglavnom konzumira zbog užitka, ona ima i svoja lekovita svojstva zbog antioksidansa koji se nalaze u kakaou - sve do 19. veka u medicini koristila se kao lek za želučane probleme, a danas znamo da će ovaj čarobni čokoladni napitak ublažiti i kašalj, kao i da povoljno deluje na kardiovaskularni sistem.

Napitak se obično pravi od čokolade ili kakao praha, toplog mleka, vode, slatke pavlake, šećera, a popularan je u celom svetu i pravi se na različite načine. Kakao je osnova svih napitaka, a uglavnom se razlikuju po gustoći ili dodatnim aromama.

Na primer, u Italiji je topla čokolada gusta, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama uobičajeno da je ona retka.

Postoje i kupovne verzije, ali, naravno, ovu čokoladnu čaroliju možete i sami napraviti. S ukusima se takođe može eksperimentisati dodacima čilija, đumbira, cimeta, komadića narandže, likera, ruma, vina ili raznih aromatičnih ukusa čokolade, a ukrasiti šlagom, keksićima...

Topla čokolada s umućenom slatkom pavlakom najnoviji je viralni recept kojeg ćemo vrlo rado isprobati tokom hladnih i kišnih dana.

 
Sastojci:

 

  • 2 kašike kakao praha
  • šećer (po ukusu)
  • 1 dl slatke pavlake
  • 1 dl mleka
 
Priprema:

U posudi pomešajte kakao prah, šećer i slatku pavlaku, te sastojke miksajte malim mikserom za kafu ili klasičnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smesu. Željenu količinu smese koju ste dobli stavite u veću šolju, dodajte toplo mleko, promešajte i dobili ste savršenu toplu čokoladu. Ako želite, postupak može biti i obrnut - u šolju prvo sipajte toplo mleko, pa na vrh dodajte nekoliko kašika smese.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()