Tradicionalni recept za domaće slatko od breskve: Miris letnje poslastice vraća u detinjstvo

Slatko od breskve je tradicionalna poslastica koja je neizostavni deo mnogih domaćinstava na Balkanu

04.06.2024. 13:16
  • Podeli:
shutterstock, slatko od breskvi, breskva, zimnica-665ed5cf3c20d.webp Foto: Shutterstock

Ovaj mirisni i slatki specijalitet priprema se tokom leta kada su breskve najsočnije i najslađe. Slatko od breskve je savršeno za posluživanje uz kafu, čaj ili kao preliv za palačinke i sladoled. U nastavku donosimo detaljan recept kako biste mogli i sami da pripremite ovu ukusnu poslasticu.

Recept za slatko od breskve

Sastojci:

  • 1 kg breskvi
  • 1 kg šećera
  • 1 limun
  • 1 l vode
  • 1 vanilin šećer (po želji)
Foto: Pixabay

Priprema:

Operite breskve i blanširajte ih kratko u vreloj vodi kako biste ih lakše oljuštili. Nakon blanširanja, ogulite breskve i isecite ih na polovine ili četvrtine, zavisno od veličine plodova.

U veliki lonac stavite vodu i šećer, pa zagrejte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi. Kuvajte sirup dok ne postane gust i proziran, što može trajati oko 15-20 minuta. Dodajte pripremljene breskve u sirup i kuvajte na laganoj vatri. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini. Isecite limun na tanke kriške i dodajte ga u slatko. Po želji, dodajte i vanilin šećer za dodatnu aromu.

Kuvajte sve zajedno dok breskve ne postanu staklaste i sirup ne postigne željenu gustinu, što može trajati još 30-40 minuta. Da biste proverili gustinu, stavite malo sirupa na hladan tanjir i ostavite da se ohladi. Ako sirup ne curi, slatko je spremno.

Sipajte vruće slatko u sterilizovane tegle, pazeći da breskve budu ravnomerno raspoređene. Zatvorite tegle poklopcima i ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Priprema slatka od breskve zahteva malo truda, ali je rezultat neprocenjiv. Miris i ukus domaćeg slatka od breskve vraća nas u detinjstvo i podseća na toplinu doma. Ova poslastica može biti savršen poklon ili dodatak vašoj ostavi za zimske dane kada ćete uživati u letnjem ukusu breskvi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()