Tradicionalno jelo po receptu naših predaka: Cicvara - ukus koji vraća u detinjstvo

Iz bakine kuhinje vam donosimo još jedan tradicionalni recept za koji današnje generacije ne znaju

24.04.2024. 10:17
  • Podeli:
bakina kuhinja, kačamak (2)-6628bdb0611d3.webp Foto: Bakina kuhinja

Ovo je starinsko jelo pored popare, proje i kačamaka. Cicvara takođe spada u jelo naših predaka. Služilo se uz sirotinjska jela, po kašiku kako bi poboljšalo ukus. Veoma je kalorično pa treba biti na oprezu, naročito oni koji su alergični na laktozu. Da bi vam ovaj recept uspeo, morate imati isključivo navedene sastojke, da sve bude punomasno. Uz cicvaru se može dodati i masti radi pojačavanja masnoće.

Potrebno je:

  • 300 ml mleka
  • 100 ml vode
  • malo soli
  • 300 g provrelog punomasnog sira
  • 150 gr kajmaka provrelog
  • 7-8 kašika kukuruznog brašna
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U deblju šerpu sipati mleko i vodu, može pola pola, i malo posoliti. Kad provri izmrviti sir. Ostaviti da i on provri, pa dodati kajmak. 

Kad dobro prokljuća dodavati brašno i stalno mešati na tihoj vatri. 

Kuvatio oko 10 minuta da se zgusne i počne se odvajati od šerpe.

Foto: Bakina kuhinja

Cicvaru možete služiti uz kačamak, poparu, može se služiti sa sirom i već sa čime želite. Svakako je jako dobra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()