Tradicionalno srpsko jelo koje su spremale naše bake: Recept za kavurmu

Trebaće vam malo više vremena, ali verujte isplatiće se

05.02.2024. 13:18
  • Podeli:
kavurma shutterstock_2117639651-65c0c57311b17.webp Foto: Shutterstock

Ljudi na našim prostorima se decenijama kunu u kavurmu.

Kavurma je mnogima jedno od omiljenih jela. 

Ranije je važilo pravilo da se kavurma priprema na dan kad je zakazan svinjokolj, pošto su tada kazani već bili spremni. 

Naravno, vi je možete napraviti kad god želite, a imajte na umu da ćete se možda malo pomučiti oko recepta, ali da će se vaš trud na kraju višestruko isplatiti.  

Postoji recepti koji sadrže i iznutrice, ali konkretno ovaj je bez njih.

Sastojci:

  • 1 svinjska glava
  • 2 kg čvaraka
  • 1 kg praziluka
  • 15 komada suve paprike, pečene na žaru
  • 1,5 kg govedine ili junetine
  • 350 g masti
  • so 
  • biber
  • lovorov list
Foto:Pixabay

Priprema:

Za početak morate da dobro očistite svinjsku glavu, a onda je skuvajte u jednoj velikoj posudi kako bi lepo počelo da se odvaja od kostiju. 

Kad se malo ohladi, onda je podelite na više manjih delova. 

Nakon što skinite meso sa svinjske glave, iseckajte sve na male kocke. Sad meso staviti u jednu veliku posudu ili kazan, pa onda dodajte sastojke redom.

Čvarke, mast, iseckan praziluk, papriku, so, biber, lovorov list, kao i junetinu ili govedinu koju ste prethodno iseckali na male kocke. 

Pošto sve to uradite, potrebno je da sipate vodu do malo više od pola vaše posude. 

Onda vam preostaje da kuvate između tri i četiri sata, sa tim da je potrebno i često mešanje. 

Ako ste u mogućnosti, nije loše da kuvate napolju, ali možete sve ovo izvesti i u zatvorenom prostoru. 

Smesa će lagano postajati sve kompaktnija, a kad na kraju završite kavurmu stavite u nekoliko šerpi.

Važno je da smesu u svakoj šerpi prelijete sa mašću, a možete je čuvati na hladnom mestu. 

Takođe, opcija se je da se sutradan isecka i da se ostavi u zamrzivaču. I imajte na umu jedan važan trik. 

Kavurma je mnogo ukusnija kad odstoji, tako da je bolje da je ne jedete baš čim je spremite.

Često se služi sa turšijom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()