Ako želite da vam se komad junetine koji ste ispekli „topi u ustima“ isprobajte trik
Verovali ili ne, ali za pripremu junećeg mesa vam ponekad treba malo više iskustva nego za pripremu bilo kog drugog.
Sigurno vam se bezbroj puta dešavalo da vaša savršeno ispečena junetina bude žilava ili još gore, tvrda kao đon od cipele. Ipak, nije sve tako crno, jer postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da juneće meso spremite tako da bude mekano kao puter.
Ako želite da vam se komad junetine koji ste ispekli „topi u ustima“ isprobajte trik s kivijem ili limunom i sirćetom.
Možda će vam ovo zazvučati čudno, ali ako obložite juneće meso kriškama kivija ili ananasa i ostavite neko vreme – desiće se "magija". Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo mekano.
Ako više volite da ostavite meso u marinadi, samo dodajte nekoliko krišaka kivija ili ananasa u pac, nekih dva sata pre pečenja.
Bitno je da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem jer će vam onda meso biti previše mekano.
Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena, ali omekšaće i u sirćetu.
Međutim, u tom slučaju meso bi u marinadi sa sirćetom moralo da stoji preko noći kako bi dovoljno omekšalo, prenosi „BrightSide“.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.