Lako je, a rezultat izaziva sreću među svim ukućanima
Za nekoliko dana, tačnije u nedelju 16. aprila proslavljamo pravoslavni Uskrs, a osim šarenih jaja, salata, bogatog predjela, pečenja i slatkiša, mame obično vole da pripreme đakonije od testa koje će se svideti mališanima.
Uskršnja trpeza donosi i otvara pregršt kreativnih mogućnosti, a na mrežama možete naći i mnogo ideja koje će oduševiti veliku i malu decu.
Budući da su simbol uskršnjih praznika koke, pilići i zeke, našli smo neke ideje kako da ih napravite od testa.
Iako ne deluje tako, uopšte se ne prave teško, a garantovano neće ostati neprimećeni.
- 1 kg brašna
- 600 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 100 ml ulja
- biber u zrnu
U toplu vodu dodati kesicu kvasca i kašičicu šećera i ostaviti 10-12 minuta da se aktivira.
Zatim umesiti testo tako što ćete pomešati brašno sa smesom od kvasca, preostalom vodom, uljem i kašičicom soli. Ostavite jedan sat da nadođe.
Testo nakon sat vremena testo podeliti na 12 većih delova (možete i na više delova, ako hoćete više manjih pilića - u videou stoji na 22 dela, ispravno je na 12) od kojih pravite loptice, a zatim svaku lopticu rastanjite, pa pravite piliće kao što je prikazano na snimku.
Uz pomoć zrna bibera pravite oči, rep malo istanjite, a rukama napravite kljun.
Piliće premažite jajetom i pecite na 180 stepeni 35-40 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Za testo za četiri zeca:
- 250 g brašna
- 100 ml mleka
- 5 g kvasca + kašičica šećera
- 2 žumanca
- 100 g margarina ili putera (hladnog)
- korica limuna(po želji)
- so i zrna bibera za okice
- možete koristiti i kupovno lisnato testo
- 4 jajeta
U toplo mleko dodajte kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da nadođe.
Skuvajte 4 jajeta i ostaviti ih da se hlade.
Umesite testo od svih sastojaka. Izrendajte margarin ili puter i takav se dodaje u testo - mora da bude hladan.
Odmah razvucite testo oklagijom (ukoliko razvučete tanje, zeke će biti hrskave, kao krekeri, u suprotnom će biti bucmaste i mekanije) i na osnovu papira u obliku zeca isecite testo.
Na zekin stomak staviti jaje koje se ohladilo, preklopiti mu malo čvršće rukice i premažite ga mešavinom jednog jajeta i 2 kašike mleka. Od zrna bibera napraviti oči.
Ostaviti ih 10 minuta da nadođu, a onda ubacite u rernu na 190 stepeni i pecite dok ne porumene.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.