Sedamnaesti po redu Balkan Cheese fest održava se danas i sutra
Sedamnaesti po redu Balkan Cheese fest održava se danas i sutra u Beo shopping centru od 10 do 22 sata. To je prava prilika da ljubitelji kvalitetnih sireva i varijacija obnove svoje zalihe. Tamo je uživala i reporterka Tijana Škodrić.
Da li dimljeni, ili sa paprikom, ili ipak sa bosiljkom - kozji ili kravlji, mladi i stari : svi su bili tu. Izložba autohtonih sireva Balkana, uz Francusku i Švajcarsku, okupio je posetioce koji su jako malo pričali - jer su im usta već bila puna.
Nisu krili oduševljenje, a uz degustaciju išla su dobro i - vina.
Vera Tadić iz Deronja bavi se stočarstvom i proizvodnjom različitih vrsta sireva.
"U suštini jeste teško ali kao i svaki drugi posao, ako volite to što radite nađe se lepota u tome, ali da je teško i izazovno prvenstveno jeste. Definitivno jeste", kaže za UNU Vera Tadić sa farme Manir.
Dušan, čiji podrum proizvede oko 10.000 litara godišnje, se slaže.
"Kod nas ne postoji radno vreme, ne postoje vikendi, prosto kad je poljoprivredna proizvodnja u pitanju morate se prilagoditi uslovima i zahtevima same kulture da bi to moglo da funkcioniše", pojašnjava nam Dušan Tatalović, iz Podruma Tatalović.
Zato u manastiru Sukovo, gde imaju sir čak i sa duvan čvarcima, imaju tajni sastojak.
Zadruga, koja u domaći krem stavlja 70 posto pistaća, tu je za druga.
"To su kremovi koje pravimo sa orahom, lešnikom, bademom i pistaćima, sa sećerom i bez sećera, sa 70 posto učešća orašastih plodova", pojašnjava Vojislav Lekić iz Zadruge.
Do sira sa dvora ali i sira iz manastira, ali i meda vina i slatkiša, više od pedeset izlagača je na Balkan Cheese Festu opet imalo priliku da pokaže smisao za inovaciju, hedonizam i sjajan ukus. Posetioci će moći da uživaju u degustaciji do večeras u 22 časova ali manifestacija se nastavlja i sutra.
Srba Jovanović ispred Balkan Cheese Festa dodaje:
"Sutra će raditi petočlana komisija sastavljena od profesora i profesorki fakulteta u Beogradu".
Sutra se takođe dodeljuju i nagrade za najlepši štand i tanjir, kao i za inovacije. Iz redakcije, gde smo probali otprilike desetak različitih sireva, UNA sudije zaključuju da će biti teško odabrati pobednika.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.