Sajam traje još dva dana
U Beogradu se održava međunarodni Sajam etno hrane i pića, na kome učestvuje više od 300 izlagača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz Srbije i Jugoistočne Evrope.
Slane, ljute i slatke đakonije, a sve opet spremljene po tradicionalnim receptima. Važno je da se pravi od voća i povrća koje nije prskano, kao što su to nekada radile naše bake.
"Ja sam se relativno mlada udala, u 18 godina, tako da sam morala zbog dece i svega da naučim sve to. Tako da od 18 do dana današnjeg spremam ja se bavim i pravim za prodaju i za moju decu", kaže Latinka Pavlović, proizvođač zimnice iz Blaca.
Neki po ugledu na baku, neki, opet, na dedu, a ima i onih koji su to spojili. Pa, još kada svoje ime da proizvodu, onda je to posebna garancija da valja.
"Iza ove rakije stoji tradicija u proizvodnji od 200 godina. Po zvaničnim pisanim dokumentima iz 1833. moja pra-pra-baba je plaćala Turcima porez na rakijski kazan... I u razmišljanju kako da krstim rakiju, pošto je i moj deda Čedomir isto, to se ime prenosi generacijama, što ona ne bi bila "Čedina rakija", kaže Čedomir Đurđević, proizvođač organske rakije "Čedina" iz Rađevog Sela
Svako hvali svoj ajvar. Neki je crveniji, drugi bleđi, treći mirisniji, ali proizvođači iz paprikarskog kraja nemaju sumnju kako ajvar treba da se "ponaša".
"Ako hoćete dobar ajvar, isključivo samo od paprike, to može samo Leskovac da proizvede. Evo, sad ću ja da vam pokazati. Otvoriću teglu i ovako (okreće je naopako i ništa ne curi). To samo može samo u Leskovcu da se napravi, na drugom mestu - ne", pojašnjava Slobodan Nedeljković, proizvođač paprike i ajvara iz Donje Lokošnice.
"Probajte...", "ovako nešto još niste videli...", "tipično za naš kraj..." Svašta ćete još čuti na Sajmu etno hrane i pića i - svi su u pravu. Ipak, ima i onih proizvoda koji su jedinstveni, kao što je peglana kobasica.
"Sam proces proizvodnje je veoma težak, zbog toga ni nema peglane kobasice u većim količinama i malo je proizvođača koji su stalno prisutni na tržištu... Radi se kombinacija tri vrste mesa - kozije, ovčije i goveđe, dodaju se prirodni začini - beli luk, so, paprika i biber, suši se do 30 dana na vazduhu i pegla se 2-3 dana flašom", priča Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice iz Pirota:
I posle svih ovih pikanterija kako da nas stranci ne pamte po hrani i piću? A vi, ako želite da osvežite memoriju i obradujete jezik - Sajam traje još dva dana.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.