Uz meze, sir, pecivo, meso: Pikantni džem od luka je najbolji prilog jelu koji ćete ikad da probate

Ovaj delikates se često koristi kao savršen pratilac uz sir, naročito tvrđe vrste poput parmezana ili gorgonzole

26.12.2023. 22:15
  • Podeli:
pikantni džem od luka, crveni luk - shutterstock-658a8ec39ce5e.webp Foto: Shutterstock

Pikantni džem od luka predstavlja jedinstvenu kombinaciju slatkog ukusa i začinjene arome koja će osvojiti i najprobirljivije nepce.

Pripremljen od prozračno karamelizovanog crvenog luka, ovaj džem donosi dubok, bogat ukus s blagom karamel notom. Dodatak pikantnih začina poput crvene paprike ili čilija pružiće mu karakterističnu oštrinu i zanimljivu dimenziju.

Pikantni džem od luka predstavlja pravu avanturu za sve ljubitelje prefinjenih ukusa jer spaja najbolje od dva sveta - slatkoću luka i pikantnost začina koji prizivaju osećaj topline praznika.

Ovaj delikates se često koristi kao savršen pratilac uz sir, naročito tvrđe vrste poput parmezana ili gorgonzole. On će ulepšati sva jela - ide uz meze od suvog mesa i kačkavalja, odlično se slaže s toplim slanim pecivom, idealan je kao prilog pečenom mesu, a ako ga dodate u kiš i slane pite, podići ćete im ukus na potpuno novi nivo.

Takođe, ako nemate ideju šta da poklonite nekom gurmanu za Novu godinu, evo originalnog rešenja, samo ga upakujte u lepu staklenu posudicu i stavite mašnu.

Sastojci:

  • 500-600 g crvenog luka (4-5 velikih glavica), a može i crni
  • 30-40 g šećera
  • 30-40 g smeđeg šećera
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 40 ml balzamiko sirćeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 prstohvat crnog bibera
  • timijan, ruzmarin, lovorov list

 

Priprema:

1. Seckani luk dinstajte na ulju sa solju i začinskim biljem oko 20 minuta, dok luk ne omekša i ne dobije zlatnu boju.

2. Pospite šećer preko luka i ostavite da se polako topi i karamelizuje, oko 5 minuta, ali dobro pazite da vam ne zagori.

3. Promešajte i deglazirajte balzamiko sirćetom, pa ostavite da se lagano krčka još 5 minuta.

4. Za to vreme smesa s lukom treba da se redukuje i da se lepo karamelizuje.

5. Sklonite s vatre, izvadite začinsko bilje i prebacite u čistu teglu.

Napomena: U frižideru ga možete čuvati oko dve nedelje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()