Priprema je prilično jednostavna, naravno, ukoliko imate sva četiri osnovna sastojka – lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.
Komplet lepinja je jedno od omiljenih jela u Srbiji i jedan od naših najboljih specijaliteta.
Na sajtu specijalizovanom za hranu i gurmanluke TasteAtlas, pored raznovrsnih svetskih jela-prvo mesto pripalo je komplet lepinji. Osim lepinje na spisku su se našla i druga srpska jela poput bureka sa sirom (27. mesto) i gibanice (75. mesto).
Veruje se da je nastala pre Drugog svetskog rata, čemu svedoči i zvanična registracija imena od strane Dragana Lazića, vlasnika pekare "Kod Šuljage" u Užicu, za prave ljubitelje ovog gastronomskog remek-dela, evo originalnog recepta već navedene pekare:
- 500 g brašna
- 2,5 dl mlake vode
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- pola kašičice šećera
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašika starog kajmaka
- 4 jajeta
- pretop (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja)
Pomešajte brašno i so, a u mlaku vodu stavite kvasac i šećer. U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite još malo na toplom. Testo podelite na četiri dela i od svakog napravite lepinju. Pecite ih u zagrejanoj rerni, a kad budu gotove, prekrijte ih vlažnom krpom da omekšaju.
Lepinju rasecite na pola, donji deo premažite kajmakom, dodajte jaje i umutite ga direktno na lepinji. Zapecite u rerni, izvadite, prelijte pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.