Uživaćete u svakom zalogaju: Voćna torta sa svežim jagodama

Slatka i osvežavajuća poslastica

13.06.2023. 15:29
  • Podeli:
Torta od jagoda i banana (1)-64539fe77fb82.webp Foto: Pixabay

Vremenske prilike koje nas prate ovih dana, konstantno nam stvaraju potrebu za osveženjem. Bilo da je u pitanju hrana ili piće.

S obzirom da je sezona u toku, osvežavajuća voćna torta sa jagodama čiji vam recept donosimo idealno je rešenje za vas.

Uživaćete u svakom zalogaju. 

Sastojci za koru: 

  • 5 belanaca
  • 5 kašika kristal sećera
  • 3 kašike kakao praha
  • 2 kašike mlevenog keksa
  • 100 grama pečenih mlevenih lešnika

Priprema kora: 

Odvojiti belanca od žumanaca, mutiti belanca i u njih dodavati postepeno šećer. Umutiti da bude gust i čvrst šam, zatim dodati kakao prah, keks i lešnike. Polako izmešati kašikom sastojke da se ne poremeti struktura smese. Nakon toga izliti smesu u kalup i peći 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Potrebno je napraviti dve kore za tortu.
 

Sastojci za vanila fil:

  • 10 žumanaca
  • 3 pudinga vanila
  • 2 kašike pšeničnog brašna tip-400
  • 150 grama kristal šećera
  • 1 litar mleka sa 2,8% mlečne masti
  • 250 grama margarina za pripremu kolača
  • 50 grama prah šećera
  • 100 mililitara slatke pavlake

Priprema fila:

U 2 decilitra mleka razmutiti 3 pudinga, 2 kašike brašna i 10 žumanaca. Potrebno je sve dobro umešati tako da ne bude grudvica u smesi. Ostatak mleka, 8 decilitara i 150 grama kristal šećera staviti u šerpu da prokuva na visokoj temperaturi. Mešati mleko da se šećer istopi i ne zagori. Kada mleko prokuva, smanjiti upola temperaturu i tada u mleko dodati umešanu smesu (žumanca, puding, brašno). Mešati dok se fil ne zgusne i dobije kremastu teksturu. Skloniti sa ringle, prekriti da ne dobije koricu i ostaviti da se ohladi. Kada se smesa ohladi, umutiti 250 grama istopljenog margarina i 50 grama šećera u prahu, zatim u to dodati ohlađenu smesu i sve umutiti da se sjedini i postane kompaktan fil. Umutiti 100 mililitara slatke pavlake i dodati u prethodno napravljen fil, izmešati kašikom da se sjedini.

Za drugi fil umutite 400 mililitara slatke pavlake.

Finalna priprema:

500 grama jagoda iseći na polovine, a 100 grama ostaviti za dekoraciju, a krem šlag sa vodom umutiti dok ne postane čvrst. Jednu koru staviti na tacnu, na nju staviti vanila fil. Na vanila fil ređati sveže jagode, a preko njih staviti ceo pavlaka fil.

Zatim staviti drugu koru, preko nje vanila fil i preko njega umućen krem šlag kojim je potrebno obraditi i prekriti celu površinu torte. Ukrasiti preostalim jagodama, a možete dodati i neku drugu vrstu voća, kao i komadiće čokolade za dekoraciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()