Uživajte u jeseni sa domaćom marmeladom od smokvi

Priprema je jednostavna, a ako imate priliku da marmeladu pripremite od voća iz sopstvenog uzgoja, biće još ukusnija

02.10.2023. 19:15
  • Podeli:
smokve slatko džem pixabay-64f053e89c121.webp Foto: Pixabay

Za ovu aromatičnu smokva marmeladu, trebaće vam samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja. 

Evo kako da je pripremite:

Sastojci

  • 500 g svežih smokava
  • Dve šolje šećera
  • Rendana kora pola limuna
    Sok od pola limuna
    Četvrt kašičice cimeta
  • Šolja vode

 

Priprema

Smokve oprati i iseći na komadiće.

U šerpi na umerenoj temperaturi zagrejati vodu do ključanja, pa ubaciti smokve, smanjiti vatru i promešati.

Krčkati dok smokve ne omekšaju, pa ih malo izgnječiti viljuškom ili varjačom.

Potom dodati šećer i rendanu koru limuna, pa nastaviti krčkanje uz povremeno mešanje dok se ne dobije marmelada željene gustine, odnosno oko 45-50 minuta (imati u vidu da će se marmelada dodatno zgusnuti kad se ohladi).

Na kraju umešati cimet i sveže ceđeni sok limuna, skloniti sa vatre.

Sipati marmeladu u sterilisane tegle, zatvoriti i čuvati u frižideru do tri meseca.

Ovom ukusnom marmeladom od smokava možete obogatiti svoj doručak ili je poslužiti kao desert uz različite vrste peciva.

Uživajte u njenom bogatom ukusu i slatkoj aromi!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()