Više od jednostavnog obroka: Neobične špagete sa pečenim tikvicama, dimljenim sirom i bademima

Jednostavno za pripremu, a izgleda kao da je iz italijanskog restorana

22.08.2025. 10:48
  • Podeli:
špagete, špageti, priprema hrane u kuhinji, kuhinja, kuvanje, testenina - Pixabay-68a78c30c0bbf.webp Foto: Pixabay

U danima kada želite da špagete budu više od običnog obroka, ovaj recept donosi spoj mediteranske lakoće i domaće topline. Paradajz sos dobija dubinu uz pečene tikvice, dok dimljeni sir daje blagu aromu dima i punoću ukusa.

Hrskavi bademi dodaju teksturu i iznenađenje u svakom zalogaju. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a izgleda i miriše kao da ste ga poručili iz italijanskog restorana.

Sastojci:

  • 300 gr špageta
  • 2 srednje tikvice
  • 2 čena belog luka
  • 400 ml pasiranog paradajza
  • 100 gr dimljenog sira (kačkavalj, trapist ili slično)
  • 30 gr blago tostiranih badema (seckanih)
  • maslinovo ulje
  • prstohvat origana
  • so i biber po ukusu
  • svež bosiljak za dekoraciju

Priprema:

Tikvice operite, isecite na tanke kolutove i rasporedite ih po plehu. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite, pa pecite u rerni na 200°C oko 15 minuta, dok ne omekšaju i blago porumene.

U međuvremenu skuvajte špagete u posoljenoj vodi prema uputstvu sa pakovanja, pa ih procedite.

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, dodajte sitno seckan beli luk i kratko propržite. Dodajte pasirani paradajz, origano, so i biber, pa kuvajte sos 10 minuta na srednjoj vatri.

Ubacite pečene tikvice u sos, promešajte i dodajte narendan dimljeni sir. Kada se sir otopi, dodajte špagete i pažljivo sjedinite sve sastojke.

Na kraju dodajte seckane tostirane bademe i lagano promešajte.

Špagete poslužite tople, uz listić svežeg bosiljka i par kapi maslinovog ulja. Uz čašu laganog belog vina ili domaći sok od paradajza, ovo jelo postaje pun gastronomski doživljaj.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()