Za sočniji i puniji ukus: Koliko dugo treba marinirati meso pre pečenja

Tri vrste mesa u istoj marinadi - kakav je rezultat

06.04.2024. 15:40
  • Podeli:
Meso u marinadi (1)-64071b4838e3c.webp Foto: Pixabay

Kulinarski eksperti su testirali piletinu, svinjetinu i govedinu kako bi došli do odgovora na pitanje koliko vremena meso mora provesti u marinadi da bi bilo sočno i puno ukusa.

Marinade pružaju ukus i aromu i omekšavaju namirnice i daju im sočnost, ali koliko je dugo potrebno marinirati meso, ribu ili povrće za savršene rezultate? Gastronomski entuzijasti Serious Eats testirali su piletinu, svinjetinu i govedinu kako bi došli do odgovora na to pitanje.

Za marinadu su pomešali soja sos, vodu, šećer, usitnjeni beli luk i biljno ulje (u odnosu 4:3:2:1:0,5 po težini) i držali meso: 30 minuta, sat vremena, četiri sata, osam sati i 24 sata kako bi saznali koliko je vremena potrebno marinirati meso za savršen rezultat.

Pileće grudi

Meso koje je stajalo duže od četiri sata bilo je osetno slanije od ostalog. Piletina treba da stoji najmanje jedan sat u marinadi da bi mogla da se fino karamelizuje.

Meso koje je stajalo 24 sata u marinadi nakon pečenja je postalo elastično i gumenasto. Probačima se najviše svidelo meso koje je u marinadi stajalo jedan sat do osam sati.

Piletina koja je stajala u marinadi samo pola sata je bila najmanje sočna, a nedostajalo joj je i začina, prenosi Pun kufer.

Svinjski file

Za razliku od piletine, svinjetina koja se marinirala 24 sata nije bila gumenasta, nego sočna i dobro začinjena. Uzorci od 30 minuta i jednog sata bili su relativno nezačinjeni u poređenju s duže mariniranim mesom; takođe, bili su i manje sočni.

Zaključak Serious Eatsa je da svinjski file bolje podnosi duže mariniranje od pilećih grudi.

Goveđi odrezak

Najukusnije meso mariniralo se četiri sata i duže, a probačima se najviše svidelo ono koje se mariniralo osam sati.
Uzorak mariniran 24 sata nije bio gumnast ni isušen, prenosi Punkufer.hr.

Zaključak

Duže mariniranje rezultira boljim prožimanjem mesa sa začinima i više sočnosti, ali ne treba preterivati s vremenom mariniranja – pileće grudi mogu da se previše stvrdnu i postanu gumenasta. Govedina i svinjetina mogu podneti duže mariniranje. Takođe, imajte na umu da na vreme mariniranje utiče i količina kiseline (sirće, vino, limunov sok) ili enzima (recimo, sok od ananasa), koja se koristi u marinadi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()