Jedan od omiljenih starinskih kolača
Lenja pita je kolač koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.
Sastojci:
Za fil:
1 kg jabuka cimet + 3-4 kašike šećera
Priprema:
Najpre oljuštite i narendajte jabuke pa ih izdinstajte zajedno sa šećerom i cimetom kako bi se oslobdili viška vode. Dok se jabuke krčkaju umutite jaja sa šećerom i vanil šećerom pa dodajte jogurt,ulje, brašno i prašak za pecivo. Izmutite mikserom smesu pa dodajte narendanu koricu jednog limuna.
Pre nego što narendate limun, potrebno je dobro oprati i obrisati suvom krpom.
Nauljite pleh veličine 34×21 odnosno pleh srednje veličine, a zatim ga pospite sa malo brašna i protresite. Sipajte najpre polovinu smese i ubacite u već zagrejanu rernu pa pecite desetak minuta na 180 C.
Nakon toga izvadite koru pa na nju sipajte izdinstane jabuke koje su se prohladile. Jabuke izravnajte špatulom pa preko njih izlijte drugu polovinu fila.
Poravnajte sve špatulom i vratite u rernu pa pecite dok pita lepo ne porumeni. Dovoljno je peći još oko 20 minuta.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.