Za vične domaćice i one hrabre: Grilijaš torta sa čokoladom

Stari raskošni klasik

17.04.2023. 13:21
  • Podeli:
Grilijaš torta-6437c2e862edc.webp Foto: Instagram Printscreen / just.sweet.sladjano

Grilijaš torta sa čokoladom je jedna starinska, raskošna i dekadentna poslastica, koju ćete zavoleti ako ste ljubitelj jakih i kremastih torti.

Tanke korice sa orasima i bogat čokoladni krem sa krckavim grilijašem od karamelizovanog šećera i oraha...pravi užitak. 

Sastojci

Za biskvit:

9 belanaca

- 160 g šećera

- 180 g mlevenih oraha

- 70 g brašna

- 1 prašak za pecivo

- 30 g kakao praha

- 70 ml ulja plus 1 dl čokoladnog mleka za topljenje biskvita

Za krem:

- 1 l mleka

- 4 pudiga od vanile ili karamele

- 9 žumanaca

- 100 g šećera

- 2 vanilin šećera

- 200 g putera

- 100 g čokolade za kuvanje

- ukoliko ste vični, možete da napravite i žuti poslastičarski krem umesto pudinga

Za grilijaš:

- 150 g celih oraha

- 150 g šećera

Za dekoraciju:

- 3 kesice vanilin ili čokoladnog šlaga

- grilijaš

- mrvice ili šta želite

Priprema

Najpre pripremite obruč veličine 24 ili 22 cm cm i obložite pek-papirom. Peći ćete tri korice posebno, a za svaku koricu idu - 3 belanca, 50 g šećera, 60 g mlevenih oraha, 20 g brasna, 1 kašičica praška za pecivo, 10 g kakaoa, 20 ml ulja.

Najpre umutite belanca do srednje gustine i dodajte šećer i dobro izmiksajte. Dalje nastavite da dodajete ručno orahe, prašak za pecivo pomešan s brašnom, kakao prah i ulje. Sve fino izlijte u kalup i pecite na 180 C oko 20 minuta. Ukoliko ste spretniji sa biskvitima, pecite odmah duplo od šest belanaca pa posle presecite i dopecite jos jedan biskvit, ili izlijte na veliki pleh pa obručom isecite tri kore.

Za krem od litre mleka odvojte toliko da možete izmešati puding, šećer, vanilin sećer i žumanca, a ostatak mleka neka provri. Skinite sa vatre i umešajte smesu sa pudinzima pa vratite na srednju vatru pet minuta da se skuva uz neprestano mešanje. Krem odma podelite na pola, te u jedan deo dodajte isekanu cokoladu i dobro sjedinite. Drugi krem ostaje žut jer u nju kasnije ide grilijaš. Pokrijte kremove prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohlade.

Grilijaš napravite tako što najpre istopite šećer na tihoj vatri uz mešanje kako bi postao tečan, ali vodite računa da ne zagori zato pažljivo i strpljivo mešajte. Orahe stavite na tacnu koju ste obložili masnim papirom, pa pažljivo prelijte preko njih istopljen šećer i ostavite da se ohladi. Čekićem za meso malo ih razbite pa stavite u blender u više navrata da se samelju.

Ohlađene kremove malo umutite pa u svaki dodajte po 100 g omekašlog putera postepeno muteći dok ne dobijete kremastu strukturu.Sada u žuti deo krema dodajte grilijas, ako želite ostavite malo i za dekoraciju.

Filujte tortu na sledeći način: kora pokvašena čokoladnim mlekom, grilijaš krem, čokoladni krem, kora nakvašena mlekom, grilijaš krem, čokoladni krem, kora nakvašena mlekom, grilijaš krem i čokoladni krem. 

Sve to radite u dubljem podesivom kalupu. U ovoj fazi ostavite tortu da renoći, pa sutradan nanesite šlag i sredite je dekorativno po želji.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()