Začinite nedelju meksičkom kuhinjom: Napravite burito sa piletinom i pasuljom

Sjajna stvar kod burita je što ga možete pripremati na razne načine i sa raznim kombinacijama, što znači da ga apsolutno možete prilagoditi svom ukusu.

27.10.2024. 11:25
  • Podeli:
burito-671e15225e6b3.webp Foto: Pixabay

Burito je jedan od najpoznatijih specijaliteta meksičke kuhinje i jedan od najomiljenijih u svetu. Kao osnova za pravljenje burita se koristi tortilja, odnosno beskvasna vrsta hleba koja predstavlja jedan od simbola meksičke tradicije.

Sjajna stvar kod burita je što ga možete pripremati na razne načine i sa raznim kombinacijama, što znači da ga apsolutno možete prilagoditi svom ukusu. Mi vam predstavljamo jednu od najpopularnijih kombinacija – burito sa piletinom, a ako ste ljubitelj neke druge vrste mesa piletinu jednostavno zameniti svojom omiljenom vrstom i dobiti burito po svojoj meri.

Treba znati da su u Meksiku glavni sastojci meso i pasulj, nekada i jedini, pa ako želite da osetite pravi ukus meksičke kuhinje preporučujemo da se u svakoj kombinaciji držite ova dva bazična sastojka.  

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 tortilja
  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 200 g crvenog pasulja (kuvanog ili iz konzerve)
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • kašika peršunovog lista
  • 250 g paradajza
  • 100 ml kuvanog paradajza
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice čilija u prahu
  • kašičica suvog začina
  • 25 ml ulja
  • 100 g mocarele (ukoliko želite sočniji burito)

Priprema:

Paradajz kratko poparite u vreloj vodi, oljuštite ga i isecite na kocke. Prodinstajte luk,   dodajte meso iseckano na štapiće ili na kockice, paradajz i crveni pasulj. Dodajte so, suvi začin i čili, promešajte i kratko prodinstajte, a zatim uz dodavanje po malo vode (po potrebi) krčkajte oko 20 minuta. Kad je nadev gotov dodajte sok od kuvanog paradajza, iseckan peršunov list i propasiran beli luk. Promešajte, prokrčkajte par minuta i sklonite. Zagrejte tortilje na teflonskom tiganju ili u rerni. Na svaku tortilju stavite po 2 kašike nadeva, urolajte je kao palačinku i stavite u podmazanu vatrostanu posudu. Pecite ih u rerni 15 minuta na 180 stepeni. Napomena: ukoliko želite nešto sočniji burito, možete poređati mocarelu isečenu na kriške po buritosima i vratiti u rernu da se sir rastopi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()