Zašto je meso u restoranima uvek sočno i neverovatno mekano

Ovaj tajni sastojak omogućava da meso postane mekše, skoro da se topi u ustima

05.01.2024. 07:46
  • Podeli:
rolovano meso, svinjetina,ručak,  pečenje pixabay-64a81cbfd1e06.webp Foto: Pixabay

U kulinarstvu se često suočavamo sa izazovom pripreme mesa. Ponekad, čak i uz najpažljivije planiranje i mariniranje, rezultat može biti malo manji nego što smo očekivali.

Suvo, tvrdo meso može pokvariti zadovoljstvo jela. Međutim, postoji jedan trik koji može preokrenuti situaciju i dati mesu neverovatnu mekoću – kivi.

Ako želite da vaša svinjetina ili govedina budu neverovatno mekani, kivi je tajni sastojak koji će vam pomoći. Samo nekoliko kriški ovog voća, prekrivenih preko mesa i kratko odstojanje pre pečenja, mogu da transformišu strukturu mesa u nešto neverovatno mekano.

Kao neka vrsta prirodne marinade, kivi igra ključnu ulogu. Razlog za to leži u prisustvu proteolitičkih enzima u kiviju, koji imaju moć da razgrađuju vezivno tkivo u mesu. Ovo omogućava da meso postane mekše, skoro da se topi u ustima. Ako više volite da marinirate meso, sve što treba da uradite je da pratite svoj uobičajeni proces mariniranja, ali dodajte narezani kivi sat ili dva pre samog procesa pripreme mesa.

Međutim, važno je voditi računa da meso ne bude predugo izloženo kiviju, jer prevelika mekoća može dovesti do raspadanja mesa tokom pripreme. Pored kivija, sličan efekat na mekoću mesa može imati i ananas, tropsko voće koje takođe sadrži slične enzime koji pomažu u mekšanju mesa.

Dakle, ako kivi nije dostupan, ananas može biti odlična zamena za postizanje istog rezultata. Ovaj jednostavan trik je koristan dodatak klasičnom načinu pripreme mesa i može napraviti značajnu razliku u teksturi, pružajući vam nezaboravno iskustvo uživanja u sočnom, neverovatno mekom komadu mesa, prenosi Krstarica.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()