Zdrav i ukusan prolećni obrok na italijanski način: Pasta primavera

Jer Italijani to rade najbolje

13.04.2024. 17:15
  • Podeli:
pasta primavera shutterstock_415958134-661a94c5be4c6.webp Foto: Shutterstock

Jelo u kom se prepliće mnoštvo ukusa koji mu daju jedinstvenu aromu. Pasta primavera idealna je za tople prolećne i letnje dane. Sprema se brzo, zdrava je i po ukusu je cele porodice.

Ukoliko ste vični kuvanju možete i sami napraviti testeninu, a ako vam se žuri, poslužiće i kupovne taljatele ili špagete. Svakako sa ovom pastom nema greške.

Sastojci:

  • 50 g bosiljka
  • 1 čen belog luka
  • 30 g parmezana
  • 225 ml maslinovog ulja za pesto + 25 ml za testo
  • 50 g pinjola (tostiranih)
  • 50 g mladog spanaća
  • 100 g pršuta
  • 100 g graška
  • 2 jaja
  • 200 g oštrog brašna
  • 50 g čeri paradajza
  • so, biber

Priprema:

Od brašna, jaja, prstohvata soli i malo maslinovog ulja zamesite testo za domaću testeninu. Pravi se tako što se u sredini brašna napravi udubljenje u kojem razmutite jaja, maslinovo ulje i malo soli te polako zamesite deo po deo brašna. Testo mesite 8 – 10 minuta, pa ostavite da se odmori u frižideru oko pola sata.

Bosiljak, beli luk, pinjole, šaku blanširanog spanaća i parmezan stavite u multipraktik i izmiksajte na srednjoj jačini postupno dodajući maslinovo ulje.

U blender dodajte i dve kockice leda kako pesto ne bi izgubio boju.

Grašak blanširajte u vrućoj vodi 2 – 3 minuta i vodu ne solite jer so mahunarke čini žilavima.

Izvadite testo iz frižidera, podelite na 4 jednaka dela i razvaljajte deo po deo što tanje. Tako razvaljano testo možete zarolati u veknu i rezati rezance (taljatele).

Domaću testeninu kuvajte 3 – 4 minuta, dok nije al dente.

Na maslacu propržite grašak i ostatak mladog spanaća, a onda popržite kratko pršut, dodajte testeninu, seckani čeri paradajz i pesto, pa sve zajedno dobro promešajte, uz dodatak vode od testenine ako vam se učini da je suvo.

Začinite po želji i ukrasite parmezanom i bosiljkom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()