Znate li šta je "kems*ks"? Opasan trend koji vlada u celom svetu, a i u Srbiji predstavlja veliki problem

Studije pokazuju da je rekreativna upotreba droga tokom seksualnog odnosa češća u gej i biseksualnoj zajednici

Autor: Web UNA Srbija
10.07.2024. 12:33
  • Podeli:

Znate li šta je "kemseks"? Ovo je skraćenica od pojma "hemijski seks", odnosno, voljno korišćenje narkotika tokom ili pre seksa, da bi se pojačao seksualni doživljaj. 

I upravo ovo predstavlja sve veći problem javnog zdravlja, posebno među LGBT+ populacijom. 

Studije pokazuju da je rekreativna upotreba droga češća u gej i biseksualnoj zajednici. O sve češćim pojavama kemseksa, ali i o istraživanju koje je sproveo o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci i seksualnom ponašanju u LGBT+ populaciji u Srbiji, razgovarali smo u emisiji "Popodne" sa studentom Medicinskog fakulteta Nikolom Brkljačem.

"Kemseks podrazumeva specifičan vid upotrebe psihoaktivnih supstanci, to je konkretno upotreba supstanci i sličnih droga u cilju povećanja ili produžavanja samog seksualnog užitka. To je specifičan vid određene upotrebe koji se zasebno posmatra u odnosu na rekreativnu upotrebu supstanci", objašnjava Brkljač, autor istraživanja na uzorku od 506 ljudi.  

Koje su najčešće supstance koje se koriste?

"Istraživanje koje sam ja radio se konkretno fokusiralo na prisustvo hemseksa u LGBT populaciji. Najčešće se koriste supstance koje se nazivaju popoersi, koje funkcionišu tako što daju taj kratkotrajni osećaj euforije, na engleskom se taj osećaj opisuje kao 'rush' pa se često zloupotrebljava u svrhu poboljšanja sekusalnog užitka. Veoma često se zloupotrebljavao kokain, thc, odnosno marihuana i slične supstance. Najčešće se inhalatorno uzimaju, kao sprej kroz nos, i dovodi do osećaja euforije, opuštenosti, koji može doprineti većoj želji za seksualnim odnosom", kaže naš sagovornik i dodaje: 

Nikola Brkljač, foto: UNA

"Suština kemseksa je bolji i duži seksualni užitak, a od naših 506 ispitanika, 49 procenata njih je u poslednjih godinu dana zloupotrebljavalo psihoaktivne supstance u tu svrhu. Nisam siguran da je sam trend došao sa Zapada kako se misli, time se nismo bavili u istraživanju, ali ovo istraživanje može da se proširi i na taj aspekt u budućnosti. Dodatno je opasno mešati supstance, sa alkoholom, tu je smatram veliki problem neinformisanost naših mladih. Seksualno i reproduktivno obrazovanje fali našem formalnom obrazovanju", smatra Brkljač. 

Do ovakvih situacija, prema istraživanju, dolazi nekada i usled manjka socijalne podrške koju osećaju ljudi koji pripadaju LGBT+ populaciji. 

"Osobe koje su prijavljivale viši stepen socijalne podrške su manje bile u verovatnoći da zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance u ovom činu. Najviše ispitanika smo imali sa teritorije Beograda, ali je prema podacima najviše onih iz LGBT zajednice koji praktikuju kemseks iz jugoistočne i južne Srbije. Prosek godina je bio 25,5, najmlađi ispitanik je imao 15 godina, a najstariji 55. Kemseks se naravno ne može vezati samo za LGBT zajednicu, najveća opasnost je neinformisanost ljudi", kaže Brkljač.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()