Ceo život pogrešno kuvamo kafu: Jedna stvar joj daje poseban šmek, a retko ko je dodaje

Nikako se ne koristi žuti šećer

22.10.2024. 09:05
  • Podeli:
turska kafa pixabay 1-671748b9cfbd0.webp Foto: Pixabay

Turska, domaća, srpska ili crna kafa… Ovo su sve nazivi za napitak koji se pije gotovo u svakoj kući u Srbiji.

Iako je reč o tradicionalnom toplom koji se, osim u našoj zemlji, pije i u Turskoj, izgleda da ga sve vreme spremamo pogrešno, po mišljenju Turaka.

Oni tvrde da bi ovaj napitak trebalo pripremati drugačije.

U Srbiji je praksa da odmerimo količinu vode koja nam je potrebno, sipamo u džezvu, sačekamo da provri, sipamo potrebnu količinu kafe – jedna kašičica za jednu šolju kafe – sačekamo koji trenutak da krene da se izdiže u džezvi i to je to.

S druge strane, u Turskoj se za jednu šoljicu napitka koriste dve kašičice kafe – doduše, same kašičice su nešto manje od onih "standardnih", duge su oko jedan centimetar i široke oko pola centimetra.

Količina šećera se, naravno, dodaje po želji, ali se koriste i jednom cakom – nikako ne dodaju žuti, već isključivo beli šećer jer se od njega stvara veća pena u kafi.

Za kuvanje kafe u Turskoj se takođe uglavnom koristi flaširana voda, pošto hlor u tekućoj vodi može da upropasti ukus i miris kafe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()