Postoje dve proverene metode
Foto: ShutterstockU knjizi Meri, između ostalog, govori o metodama pripreme jaja i zašto ih smatra pogrešnim. Ona ističe da je izraz "kuvati jaja" zapravo netačan.
Amerikanka Meri Frensis Kenedi Fišer bila je kulinarski ekspert. Preminula je 1992. godine, ali njene knjige i saveti i danas žive. Nedavno je jedna izdavačka kuća ponovo objavila njen kuvar "How to Cook a Wolf", koji je originalno predstavljena davne 1942. godine.
U knjizi Meri, između ostalog, govori o metodama pripreme jaja i zašto ih smatra pogrešnim. Ona ističe da je izraz "kuvati jaja" zapravo netačan i da se tajna uspešnog postupka krije u činjenici da se jaja zapravo ne kuvaju.
Objašnjava da, kada ubacite jaje u kipuću vodu, žumance ostaje sirovo dok se belance odmah skuva. Cilj je da se svi delovi jaja kuvaju jednako i istovremeno.
Zbog toga nudi dve opcije za koje smatra da daju najbolje rezultate.

Prva metoda predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje da će se na taj način jaje skuvati jednako brzo kao kada voda ključa, ali će biti bolje pripremljeno.
Druga metoda podrazumeva da u maloj posudi uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete. Čim voda provri, jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Ipak, priznaje da postoji jedan nedostatak – ovim metodama je nešto teže oljuštiti jaje.
Uz to, ovim načinima pripremljena jaja će biti meka, što ih čini idealnim za sve koji ne vole tvrdo kuvana jaja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







