Dijetetičari upozoravaju: Namirnice koje treba da zaboravite kada uđete u petu deceniju

Neke namirnice, iako deluju bezazleno, zapravo otežavaju mršavljenje, posebno nakon četrdesete.

05.07.2025. 14:11
  • Podeli:
shutterstock_ nutricionista, doktor, ishrana, zdravlje, zdrava hrana, vegan-65fbfcce47375.webp Foto: Shutterstock

Kako godine prolaze, mnogima postaje sve teže da izgube kilograme ili održe postojeću težinu – i to nije slučajno.

Jedan od glavnih razloga je prirodno usporavanje metabolizma, koje dolazi s godinama. Ipak, ono što jedemo može značajno uticati na ovaj proces – bilo da ga dodatno uspori ili podrži. Neke namirnice, iako deluju bezazleno, zapravo otežavaju mršavljenje, posebno nakon četrdesete.

Zbog toga su nutricionisti izdvojili četiri vrste hrane koje bi trebalo izbegavati posle 40. godine života, piše index.hr.

Biljna ulja

Nutricionistkinja Džil Mongin upozorava da mnoga biljna ulja sadrže skrivene trans masti i delimično hidrogenizovane masnoće koje se često skrivaju iza oznake „mešavina biljnih ulja“.

„Trans masti i hidrogenizovana ulja povezuju se s povišenim holesterolom i začepljenjem arterija“, objašnjava Mongin za SheFinds.

Nutricionista Džej Kouin dodaje: „Biljna ulja sadrže oko 80% masti, ali vrlo malo korisnih nutrijenata. Za razliku od njih, maslinovo ulje sadrži zdrave, nezasićene masti i ima mnogo veću nutritivnu vrednost.“

Prerađeno meso

Kobasice, slanina, paštete i viršle sadrže velike količine zasićenih masti, soli i dodataka poput nitrata koji mogu negativno uticati na metabolizam.

Nutricionistkinja Emili Džonson navodi: „Ove prerađevine sadrže visok nivo natrijuma i zasićenih masti, ali i konzervanse kao što su nitrati, koji remete metaboličko zdravlje i podstiču nakupljanje kilograma.“

Margarin

Neki margarini i dalje sadrže trans masti, koje mogu izazvati upale u organizmu. Dijetetičarka Johana Angman ističe:

„Trans masti, koje se nalaze u margarinu i prženoj hrani, povećavaju loš (LDL) holesterol, a smanjuju dobar (HDL), čime povećavaju rizik od srčanih bolesti i arteroskleroze.“

Zato je, naglašava, važno pažljivo čitati deklaracije i izbegavati proizvode koji sadrže delimično hidrogenizovana ulja.

Beli pirinač

Za razliku od integralnog, beli pirinač ne sadrži vlakna jer mu se tokom obrade uklanjaju mekinje i klica. To dovodi do naglih skokova šećera u krvi i kratkotrajnog osećaja sitosti.

Doktor Kubanih Takirbašev upozorava: „Preporučujem da se smanji unos belog pirinča i drugih rafinisanih žitarica jer imaju visok glikemijski indeks, podstiču insulinsku rezistenciju i povećavaju upalne procese. Umesto toga, birajte integralne žitarice koje sadrže vlakna i pružaju stabilniji odgovor šećera u krvi.“

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()