Ceo svet je već mesecima unazad lud za popularnom Dubai čokoladom, ali kakve posledice ona ima na zdravlje?
Popularna čokolada svojim sastojcima - pistaćima, tahinijem i pečenim kadaifom - privukla je veliki broj ljudi. Međutim, njena visoka cena nije jedini problem vezan za ovaj desert.
Iako privlači pažnju luksuznim izgledom i neodoljivim ukusom, dijetetičarka Merve Bajram upozorava na štetnost ove čokolade.
"Šećer, mast, kofein i drugi sastojci u Dubai čokoladi mogu negativno da utiču na varenje, izazivajući refluks, gasove i grčeve, posebno kod ljudi sa osetljivim digestivnim sistemom", objašnjava Bajram.
Štetna za ljude? Pronađeni opasni sastojci u Dubai čokoladi
Dubai čokolada, bogata pistaćima, može biti rizična za ljude alergične na njega. Bajram upozorava:
"Krema od pistaća i tahini od susama mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, dok gluten u kadaifu predstavlja problem za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten. Pečeni kadaif može biti težak za varenje, ali je manje verovatno da će izazvati alergiju reakcije".
Bajram ističe da Dubai čokolada sadrži mnogo šećera, koji brzo podiže nivo glukoze u krvi, stimuliše lučenje insulina, a vremenom može da dovede do insulinske rezistencije i poveća rizik od dijabetesa tipa 2.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.