Neke vrste ribe sadrže visoku koncetraciju žive
Tokom posta većina Srba konzumira ribu, koja je mnogima omiljena namirnica i za vreme slava i praznika. Riba donosi niz zdravstvenih koristi, budući da je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.
Nutricionistkinja i dijetetičarka dr. Feliša Stoler napominje da je riba uvek bila ključni deo ishrane stanovnika plavih zona, gde ljudi često dožive stotu. Uprkos tome, hrana u tim područjima većinom je biljnog porekla, s malim udelom životinjskih belančevina, uključujući ribu.
Među najzdravijim vrstama ribe za konzumaciju ističu se divlji losos, sardine, haringe, pastrva, skuša, inćuni i bakalar. Preporuka stručnjaka je konzumirati otprilike 300 grama ribe ili plodova mora nedeljno.
Važno je napomenuti da sve vrste riba i školjki sadrže tragove žive. Iako mala količina neće negativno uticati na zdravlje, veće količine mogu biti otrovne. Konzumiranje žive može dovesti do odgođenog neurološkog razvoja, gubitka perifernog vida, nedostatka koordinacije, oštećenja govora i mišićne slabosti.
Zato je preporučljivo izbegavati prekomernu konzumaciju ribe s visokim udelom žive, posebno za trudnice, dojilje i malu decu. Neki primeri takve ribe su morski pas, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.