Ove tri namirnice ključne su za brže i bolje mršavljenje
Pravilna ishrana ključna je za delotvorno i održivo mršavljenje. Hrana koju konzumiramo može značajno da utiče na naš metabolizam, nivo energije i opštu dobrobit.
Iako je vežbanje ključna komponenta svakog režima mršavljenja, temelj uspešnog upravljanja težinom leži i u našim navikama ishrane.
Konzumiranje celovite hrane bogate hranjivim tvarima može pomoći u regulaciji apetita, poboljšati zdravlje metabolizma i podržati dugoročne ciljeve mršavljenja. Suprotno tome, određena hrana može sabotirati te napore pridonoseći debljanju, upalama i lošoj metaboličkoj funkciji.
Nutricionisti Lisa Richards i Jay Cowin te stručnjak i savetnica za zdravlje creva Kelsey Mauro otkrili su nekoliko takvih namirnica koje treba da izbegavamo ako želimo da smršavimo.
Mauro upozorava da su biljna ulja za kuvanje obrađena hemikalijama i puna omega-6 masnih kiselina te mogu dovesti do hroničnih upalnih bolesti i povećanog rizika od pretilosti. Osim toga, biljna ulja nemaju praktično nikakvu hranjivu vrednost.
"Sadrže samo tragove hranjivih tvari, što znači da kuvanje s ovim uljem ne donosi mnogo koristi vašem telu ili prehrani u poređenju s drugim uljima koja imaju više nezasićenih masti poput maslinovog ulja", kaže Cowin za SheFinds. Kaže da je najbolje zameniti biljna ulja maslinovim uljem.
Mnogi ljudi preferiraju beli hljeb za sendviče, tost i drugo. Ipak, Ričards upozorava da je ovo jedna od najgorih namirnica za naše celokupno zdravlje te može usporiti mršavljenje.
"Beli hleb i drugi rafinisani ugljikohidrati imaju mnogo negativnih nuspojava za naše zdravlje, a salo na stomaku samo je jedna od njih", rekla je. Takođe, konzumacija belog hleba može dovesti do brzih skokova šećera i upale, što usporava gubitak težine i šteti zdravlju.
Ričards navodi slatka peciva poput krofni kao neke od najgorih namirnica za upale i debljanje.
"Oni su kombinacija rafinisanih ugljikohidrata i masti iz ulja. Ovo dvoje zajedno daje vam visokokalorični, upalni međuobrok", upozorila je.
Poput belog hleba, objašnjava da će peciva verovatno dovesti do brzog porasta glukoze zbog šećera. Za zdraviji doručak, koji još uvek može biti sladak, možemo pojesti malo grčkog jogurta s voćem, prenosi Index.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.