U pitanju je plod jedne voćke
Foto: ShutterstockDa bi vam kiseli kupus bio žut kao dukat dodajte na vrh bureta nekoliko parčića dunje. Ova namirnica daje kupusu zlatno žutu boju ali i poseban "šmek".
Tokom zimskih dana kiseli kupus jedna je od omiljenih namirnica. Od njega se mogu praviti jela poput sarme, podvarka, kuvanog kupusa. I salate su veoma bogate vitaminima i jačaju metabolizma.
Već decenijama domaćice čuvaju tajnu koja menja ukus i trajanje kiselog kupusa. Jedna neočekivana namirnica daje kupusu posebnu boju i ukus. Reč je o dunji.
Postupak kiseljenja kupusa:

Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.
Nakon što naređate kupus u buretu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju pa će izgledati žut kao dukat ali i dodatni poseban ukus kupusu.
Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.

Proces bio fermentacije za kiseli kupus zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.
Najbolje je da čuvate kiseli kupus u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







